Berlini Filmfesztivál:
Az „antiszemita és Izrael-ellenes kijelentéseket” dörgő taps fogadta

2024. Február 26. / 16:42


Berlini Filmfesztivál: Az „antiszemita és Izrael-ellenes kijelentéseket” dörgő taps fogadta

Izrael németországi nagykövete és német politikusok is elítélték a hétvégén a 74. Berlini Nemzetközi Fesztiválon Izraellel szemben egyoldalúan megfogalmazott bírálatokat. Főként azt hiányolták, hogy a bírálók nem tettek említést a Hamász 2023. október 7-i izraeli terrortámadásairól és nem álltak ki az izraeli túszok hazaengedéséért.

Ron Prosor, Izrael németországi nagykövete az X közösségi portálon azt írta, hogy a Berlinale szombat esti díjkiosztó gáláján az „antiszemita és Izrael-ellenes kijelentéseket” dörgő taps fogadta. Mint fogalmazott: „úgy tűnik, hogy a Documenta tanulságát nem fogták fel. Az antiszemita és Izrael-ellenes retorikát a szólásszabadság és a művészet szabadsága nevében ünneplik”.

A Berlinale szóvivője közölte, hogy a díjazottak nyilatkozatai nem tükrözik a fesztivál álláspontját, és ha azok túlságosan egyoldalúak voltak is, egy kulturális eseményen nem lehet megakadályozni a véleménynyilvánítást.

Bazel Adra palesztin filmrendező, aki a fesztiválon a Ciszjordániában forgatott, No Other Land című dokumentumfilmjéért kapott díjat, a színpadról felszólította Németországot, hogy ne küldjön több fegyvert Izraelnek, amit a közönség tapssal és éljenzéssel fogadott.

Köszönőbeszédében úgy fogalmazott: „nehéz ünnepelni, amikor Gázában honfitársaim tízezreit gyilkolja meg Izrael”.

Rendezőtársa, a jeruzsálemi Yuval Abraham pedig a Ciszjordániában élő palesztinokkal szembeni egyenlőtlen bánásmód ellen emelt szót.

A gálán Izraelt a Gázai övezet bombázása miatt is bírálták, és a résztvevők közül sokan viseltek azonnali tűzszünetre felszólító kitűzőket.

Ugyanakkor Mariette Rissenbeek, a Berlinale társigazgatója a gálán felhívást intézett a Hamászhoz, hogy azonnal engedje szabadon a túszokat, Izraelt pedig arra szólította fel, hogy tegyen meg mindent a gázai civil lakosság védelme és a térség tartós békéjének megteremtése érdekében.

A Németországi Zsidók Központi Tanácsa vasárnap este az X üzenetküldő portálon fogalmazta meg kritikáját azzal kapcsolatban, hogy a Berlinalét, Németország egyik legfontosabb kulturális eseményét „az Izrael és a zsidók elleni ideológiai agitációra” használták fel.

Az Izraellel szemben a Berlinale díjkiosztó ceremóniáján elhangzott kritikákat számos német politikus is elítélte a hétvégén.

Kai Wegner, Berlin polgármestere közleményében hangsúlyozta: reméli, hogy a Berlinale vezetése a jövőben megakadályozza, hogy „ilyen incidensek” valaha is megismétlődjenek. Az X közösségi platformon vasárnap „elfogadhatatlan relativizálásnak” nevezte a Berlinalén elhangzottakat, és leszögezte, hogy Berlinben nincs helye az antiszemitizmusnak, és ez a művészetekre is vonatkozik.

Volker Beck zöldpárti politikus és a Német-Izraeli Társaság elnöke a záróünnepségen tapsoló közönséget elítélve azt írta, hogy „a díjkiosztó ceremónia a Berlinale kulturális, szellemi és etikai mélypontja volt”.

A kritikusok főként azt hiányolták, hogy az Izraellel szembeni bírálatokat anélkül fogalmazták meg, hogy említést tettek volna a Hamász október 7-i terrtortámadásaira Izraelben, amelyeknek 1200 halálos áldozatuk volt.

A Berlinalén elhangzottakat a konzervatív kereszténydemokraták köréből és Olaf Scholz német kancellár szociáldemokrata pártjából is bírálattal illették.

Vasárnap este pedig a Berlinale is közleményben határolódott el egy Izrael-ellenes poszttól, amelyet a fesztivál szóvivőjének állítása szerint hackerek töltöttek fel a fesztivál Panoráma-szekciójának Instagramjára. A szóvivő elfogadhatatlannak nevezte, hogy valaki antiszemita gyűlöletbeszéd terjesztésére használja a Berlinale közösségi médiáját.

A posztot azonnal törölték, és az ügyben ismeretlen tettes ellen rendőrségi feljelentést tettek.

Németország Izrael leghűségesebb szövetségesei közé tartozik, és berlini politikai vezetők már sokszor hangsúlyozták, hogy Izraelnek joga van az önvédelemhez.

Tavaly Németország 326,5 millió euró (127 milliárd forint) értékben exportált fegyvereket Izraelbe. (MTI)

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek