Amerika tombol: hova állnak a zsidók?

2020. Június 04. / 11:29


Amerika tombol: hova állnak a zsidók?

Vannak-e antiszemita felhangjai az intézkedő rendőr fellépése következtében meghalt fekete férfi, George Floyd halála miatt kirobbant tüntetéseknek? A rasszizmus elleni tömeges kiállás lehet-e más, mint zsidó érdek is? Látnak-e Izraelben valamilyen párhuzamot az eset és az ottani viszonyok között?


Az Egyesült Államokban pár napja történt tragédia irtózatos felháborodás-hullámot váltott ki, amely több ízben is zavargásokba, fosztogatásokba torkollott, miközben sok más esetben megőrizte békés jellegét, a szerdai napon a beszámolók szerint már a békés tiltakozások dominálták a spontán alakult mozgalmat.

A zavargások során volt példa fenyegető antiszemita akciókra is, illetve többen Izrael-ellenes uszításra használták fel az eseményeket.

Voltak olyanok is, akik párhuzamot vontak George Floyd és számos társa indokolatlan, erőszakos halála, illetve a napokban lelőtt, fegyvertelennek bizonyult palesztin fiatalember elleni téves, halált okozó fellépés között.

Ugyanakkor Izraelben is szolidaritási tüntetést tartottak több száz fő részvételével, a felvonulók szerint a párhuzam az etióp zsidók elleni, több ízben is indokolatlanul brutális rendőri fellépés, illetve a feketékkel szembeni amerikai rendőri fellépés között áll fenn, vagyis zsidók tüntettek zsidók érdekében az izraeli fellépés ellen, az amerikai tüntetéssorozat ihletésére, azzal szolidárisan.

Amerikában számos, elsősorban, de nem kizárólag nyitott ortodox, illetve progresszív zsidó vallási szervezet biztosította támogatásáról az elsősorban a feketékkel szembeni rendszerszintű rasszizmus ellen fellépő tiltakozókat, sokan vonultak a különböző tiltakozó menetekben zsidókként, a fekete közösség diszkriminációja ellen protestálva.

A még mindig inkább baloldali amerikai zsidó közvélemény megosztott: a zsidó közösség jelentős része volt aktív a polgárjogi mozgalomban, de a zsidó közösség már akkor is középosztályos, befogadott, sikeres közösség volt, ha tetszik, szociális státuszát és bőrszínét tekintve is „fehérnek” számított, az érdekközösség meglazult, a Martin Luther King erőszakmentességét elutasító fekete vezetők némelyike az elnyomó rendszer szövetségeseként kezdte kezelni a zsidókat, komoly, erőszakos konfliktusok is terhelték időről-időre a két közösség viszonyát. 

Az utóbbi időben a Black Lives Matter (a fekete életek számítanak) néven szerveződő mozgalomban felütötte a fejét a palesztinokkal szolidáris, nem egyszer kivételesen elfogult Izrael-ellenesség, az Izraellel szembeni bojkottmozgalom támogatása is.

A mostani tüntetések céljával számos, akár nem kifejezetten baloldali szerző és közösség is szimpatizál a zsidó sajtó cikkeinek tanúsága szerint és sok zsidó fiatal.

Mindez egyszerre igaz. Ami biztos, fontos, hogy helyreálljon a rend, semmilyen kisebbségnek, senkinek se kelljen félnie, bármilyen színű legyen a bőre, indokolatlan rendőri erőszaktól, az Egyesült Államokban és máshol a formális jogegyenlőséget tényleges társadalmi egyenlőség kövesse. 

* * *

Ronald S. Lauder: A rasszizmusra adott válasznak nem szabadna erőszakosnak lennie

Ronald S. Lauder, a Zsidó Világkongresszus (World Jewish Congress – WJC) elnöke a Floyd-ügy kapcsán nyilatkozatot adott ki, amelyben többek között az olvasható: Lauder „rettenetes rasszisa cselekedetnek” és „brutális gyilkosságnak” tartja, ami a rendőrök által megölt fekete férfival történt. Ugyanakkor arra hívja fel a tiltakozók figyelmét, hogy jogos felháborodásuknak nem erőszakos formában kellene kifejezést adniuk. A rasszizmusra adott válasznak nem szabadna erőszakosnak lennie – fogalmazott az elnök.

Lauder hozzátette: „csatlakozom azokhoz a vezetőkhöz, akik nyugalomra szólítják fel az embereket annak érdekében, hogy a sebek begyógyításán az amerikai nemzet együtt tudjon dolgozni, és ehhez a munkához minden amerikaira szükség van, feketékre és fehérekre, zsidókra, keresztényekre és muszlimokra, mindenkire egyaránt".

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek

Kommentek