Új miniszterek a Netanjahu-kormányban

2020. Január 06. / 09:28


Új miniszterek a Netanjahu-kormányban

Benjámin Netanjahu izraeli kormányfő megnevezte utódait azoknak a miniszteri tárcáknak az élén, amelyekről a vád alá helyezése miatt kellett lemondania a múlt héten. 


A mezőgazdasági minisztériumot a Likud párthoz tartozó Dávid Bitán kapta meg, aki ellen vádemelési javaslat fekszik az ügyészség előtt korrupcióért, csalásért és pénzmosásért. Amennyiben valóban megtörténik ellene a vádemelés, akkor Bitánnak is le kell majd mondania tárcájáról. A diaszpóraügyi tárcát a Likud párthoz tartozó Cipi Hotoveli eddigi külügyminiszter-helyettesnek adta át a miniszterelnök. A Likudhoz tartozó Jifat Sasa-Biton eddigi építésügyi miniszter lett a népjóléti miniszter, a Sasz párti Jichák Kohen pedig megörökölte tőle az építési ügyeket.

Benjámin Netanjahu múlt héten mondott le az általa vezetett tárcákról, mert a törvények értelmében nem tölthet be miniszteri tisztséget, aki ellen vádat emeltek.

Izraelben tavaly kétszer tartottak általános választásokat, áprilisban és szeptemberben. Netanjahu egyik eredményeképpen sem tudott kormányt alakítani, mert a baloldali, a centrista és az arab pártok nem voltak hajlandók szövetségre lépni vele az ellene szóló vádak miatt. A szeptemberi választások után legfőbb ellenfele, a centrista Kék-fehér pártot vezető Beni Ganz sem tudott kormányt alakítani, így újabb parlamenti választásokat írtak ki 2020. március 2-ára.

Cipi Hotoveli neve ismerős lehet olvasóinknak magyarországi vonatkozásban is, hiszen még külügyminiszer-helyettesként részt vett és beszédet mondott a budapesti Jeruzsálem park tavaly májusi átadásán. Akkori tudósításunkat ide kattintva olvashatják.

(MTI-Mazsihisz.hu)

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek

Kommentek