Marad az izraeli kormány, visszatér a lázadó képviselő

2022. Május 23. / 12:00


Marad az izraeli kormány, visszatér a lázadó képviselő

A baloldali liberális Merec párt arab képviselője meggondolta magát, visszatér a koalícióba – írja a magyar nyelvű izraeli Új Kelet. Gaida Rinavi Zoabi tegnap délután közölte, hogy visszatér a koalícióba.

Mint korábban megírtuk: a baloldali liberális Merec párt arab képviselője, Gaida Rinavi Zoabi kilépett a koalícióból, és ezzel kisebbségbe kerültek az izraeli parlamentben a kormányt támogató törvényhozók. 

A képviselő azonban tegnap délután bejelentette: visszatér a koalícióba. Gaida Rinavi Zoabi bejelentésére közvetlenül az után került sor, hogy találkozott Jáir Lapid külügyminiszterrel a külügyminisztériumban, ahova több arab polgármester kíséretében érkezett. Az ülésen Hamad Amar, a pénzügyminisztérium minisztere (Jiszráel Beitenu) és Eszavi Fredzs regionális miniszter (Merec) is jelen volt.

A nyilvános találkozó végén Lapid és Gaida Rinavi Zoabi négyszemközt folytatta a tárgyalást. A Merec képviselője megértette, hogy a koalícióból való kilépése választások elé sodorhatja az országot, és hangsúlyozta, meg akarja akadályozni, hogy a szélsőjobboldali Itamar Ben-Gvirből (Vallásos Cionizmus) közbiztonsági miniszter váljon.

„Azért jöttem, hogy a helyi hatóságokat szolgáljam, és eredményeket érjek el az arab közvélemény érdekében, támogatni fogom a koalíciót” – mondta a képviselő egy Lapiddal közös videóbejelentésben.

Lapid üdvözölte Gaida Rinavi Zoabi visszatérését a koalícióba. „Nyílt párbeszédet folytattunk”, és megvitattuk az arab közösség szükségleteit. ,,Ezt a nézeteltérést magunk mögött hagytuk, és visszatérünk a kormányzati munkához" – mondta Lapid.

Az Új Kelet cikke teljes terjedelmében itt olvasható.

(Címlapkép: Jáír Lapid és a tárgyaló felek a találkozó végén. Forrás: Muhammad Majadele/Twitter)

mazsihisz icon

Címkék

Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek