Izraelben szinte minden üzlet kinyithat, újra működhetnek a szolgáltatások

2020. Április 24. / 16:52


Izraelben szinte minden üzlet kinyithat, újra működhetnek a szolgáltatások

Szerző: Kácsor Zsolt

Izraelben a könnyítések újabb szakasza keretében szinte minden bolt kinyithat szombat estétől, csak a fedett helyen lévő bevásárlóközpontok maradnak továbbra is zárva. Munkába állhatnak a fodrászok, a kozmetikusok és a pedikűrösök is – jelentette a közszolgálati rádió pénteken.


A kormány péntek délelőtt – elsősorban a kiskereskedelem és a szolgáltatások területén – újabb jelentős könnyítéscsomagot szavazott meg, amely szombat estétől lép életbe. A szabad téren lévő boltok mind kiszolgálhatják az egészségügyi óvintézkedések betartásával vevőiket. Az üzletek bejáratánál fel kell tüntetni, hogy egyszerre hány embert engedhetnek be alapterületük és a pénztárak számának függvényében, és a többi vásárlónak az utcán kell várakoznia egymástól két méteres távolságban.

Munkába állhatnak a fodrászok, a kozmetikusok és a pedikűrösök is a higiéniai szabályok szigorú követésével. A vendéglőkben, cukrászdákban és kávéházakban már nem csak a házhoz szállítás igénybe vételével süthetnek és főzhetnek, hanem helyben is át lehet venni az ételeket, de az asztalokhoz, pultokhoz továbbra sem lehet leülni.

A rendőrök már nem csak figyelmeztetnek, hanem azonnal büntetnek is kétszáz sékelre (mintegy 20 000 forintra), ha hétévesnél idősebbek szájmaszk nélkül tartózkodnak nyilvános helyeken. A maszk a szabad területeken csak ha mások közelében kötelező, de a zárt helyeken mindig. 

A kormány újabb jelentős segélycsomagról is döntött az üzleti élet szereplői számára, elsősorban a vállalkozók és a vállalkozások megsegítésére. Az ipar és a kereskedelem vezetői a bölcsődék, óvodák és az általános iskolák megnyitását is kérik a kormánytól, hogy a kisgyerekes szülők visszatérhessenek munkahelyeikre, de erről egyelőre nem született döntés. 

Izraelben a járvány kitörése óta mintegy tizenötezer embernél mutatták ki a koronavírus-fertőzést, de 5685 már kigyógyultak a fertőzésből. A súlyos betegek száma folyamatosan csökken, jelenleg 139, akik közül 107-en vannak lélegeztetőgépen. A halottak száma 193.

(Címlapkép: egy tel-avivi üzlet. Fotó: Nicole Blaster/Unsplash)

(MTI)

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek

Kommentek