Izrael ma újabb nagy hadműveletet indított a Gázai övezetben

2024. Április 11. / 11:59


Izrael ma újabb nagy hadműveletet indított a Gázai övezetben

– Az izraeli hadsereg (IDF) hadműveletet indított a Hamász iszlamista terrorszervezet ellen a Gázai övezet középső részén – jelentette be ma a katonai szóvivő. A cél a Hamász tagjainak megölése és a terrorszervezet infrastruktúrájának megsemmisítése. Ugyanakkor a Zsidó Állam helyreállítja a gázai vízellátást.

A szárazföldi erők bevonulása előtt a légierő több tucat célpontot támadott az övezet közepén. A gázai palesztin média halálesetekről és sebesültekről számolt be a Gázai övezet központjában fekvő Nuszeirat menekülttáborban, ahol egy iskolát és egy lakóépületet céloztak a légierő egységei.     

Az IDF közölte, hogy pontos hírszerzési útmutatások alapján hajtották végre az akciót, melyek számos terrorista infrastruktúra és fegyveres jelenlétét jelezték a térségben.    

Megfigyelések alapján meghatároztak több rakétaindító állást, és a haditengerészet erői támadásokat hajtottak végre a Gázai övezet közepének tengerparti területe irányában, hogy ezzel segítsék az ottani harcosokat.   

 Várhatóan több napig fog tartani az övezet közepén a hadművelet, melynek célja a térséget kettéválasztó folyosó déli kibővítése. A katonák eddig nem ütköztek ellenállásba, és világossá tették, hogy a szárazföldi erők maguk nem lépnek be az ott fekvő Nuszeirat és Bureidzs menekülttáborba.

Hamász-terrorista: Hála Istennek, hogy a fiaim és unoikáim mártírok

A Gázai övezetet ért izraeli légicsapásban tegnap életét vesztette a Hamász palesztin iszlamista szervezet Katarban élő vezetőjének, Iszmail Haníjének három fia és három unokája szerdán. Ezt maga Haníje is megerősítette egy televíziós nyilatkozatban.    

Az övezet északi részén, Gázavárostól nyugatra fekvő Sati menekülttábor területén, egy jármű ellen végrehajtott csapásban meghalt Hazam Haníje és lánya, Amal; Amir Haníje és gyermekei, Háled és Razan; valamint Muhammad Haníje. 

„Hálát adok Istennek azért a megtiszteltetésért, hogy a gyermekeim és az unokáim mártírok" – mondta Haníje nem sokkal a történtek után az al-Dzsazíra pánarab csatorna élő adásában. „Minden gázai család és civil súlyos árat fizetett gyermekei vérével, és én is" – tette hozzá a terrorszervezetként kezelt Hamász külföldön élő politikai vezetője.    

Izrael helyreállítja a vízellátást Gázában

Izrael a Gázai övezet vízügyi hatóságának kérésére helyreállítja a Gázai övezet déli részébe vezető vízvezetéket és a következő napokban újraindítja a vízellátást. 

A Gázai övezet déli, egyiptomi határhoz közeli részeibe, Hán-Júniszba és Bani Suheila városba vizet szállító vezetéket súlyosan megrongálták a bombák a háború idején, és használhatatlanná vált egy, mintegy 1,3 kilométeres szakaszon.  

A palesztin vízügyi hatóság néhány nappal azelőtt kezdte meg a helyreállítását, hogy a hét elején az izraeli fegyveres erők kivonultak az övezet déli részéből. A munkálatok a következő napokban várhatóan befejeződnek.    

Az izraeli biztonságiak bejelentették, hogy miután az izraeli kormány jóváhagyta a vízvezeték kijavítását, az ENSZ egyeztetésével és közvetítésével végzik a munkát. Emellett a következő napokban az izraeli hadsereg várhatóan újraindítja a vízszolgáltatást a Gázai övezet északi részén is. 

Az állam körülbelül egy hete közölte a legfelsőbb bírósággal az erre a területre tartó vízvezetékek megnyitását, melyeket a háború kezdetén elzártak.    

A Gázai övezet három, északi, középső és déli fő vezetéken keresztül kap vizet Izraeltől. Csak az északi vonalat zárták el a háború idején, ahol Nahal Oz kibuc területén halad át a Gázába irányított víz, hogy ezzel is rábírják a délre költözésre az ott élőket.

(MTI)

Illusztráció: IDF/Facebook

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek