A Jobbra párt csatlakozásával Lapid-Bennet kormány körvonalazódik Izraelben

2021. Május 30. / 16:46


A Jobbra párt csatlakozásával Lapid-Bennet kormány körvonalazódik Izraelben

A jobboldali Jobbra (Jamina) nevű párt csatlakozásával Jaír Lapíd és Naftali Bennet vezetésével Likud nélküli nemzeti egységkormány alakulása körvonalazódik Izraelben  –jelentette a helyi média vasárnap.

Naftali Bennett pártja frakcióülésén vasárnap bejelentette, hogy a Benjamin Netanjahu-ellenes „változás kormányával” folytat koalíciós tárgyalásokat, amely pártjának csatlakozásával megszerezheti az új kormány megszavazásához szükséges relatív többséget az izraeli parlamentben, a kneszetben.

A párt közleménye szerint a honatyák egyhangúlag melléálltak, hogy lépésével megakadályozza a 2019 áprilisa óta ötödik, újabb választási fordulót. Azonban a párt egyik képviselője bejelentette, hogy nem támogatja az egységre lépést centrista és baloldali pártokkal, és meg sem jelent a frakcióülésen, egy másik képviselő pedig közölte, hogy várhatóan inkább lemond, mint hogy a változás kormányára szavazzon, és helyette a pártlista következő képviselőjelöltje esküdhet fel a kneszetben.

A párt csatlakozásáért cserébe várhatóan Bennet lesz elsőként miniszterelnök a rotációs kormányzásban a parlamenti ciklus első két évében, akit majd a 17 képviselői hellyel rendelkező centrista Van Jövő (Jes Atíd) párt elnöke, Jaír Lapid követ újabb két évig.

A Jobbra párt csak hét képviselői helyet szerzett a március 23-i választásokon, s ebből Bennet hattal léphet be a koalíció soraiba, de nélkülük nem születhet ellenzéki kormány, és ezért „királycsinálóként” várhatóan a belügyminiszteri tárcát is megszerzik Ajelet Saked számára a félidős kormányfői poszt mellé.

A „változás kormányában” jobboldali, centrista és baloldali pártok is lesznek, ha Lapidnak sikerül befejeznie a koalíciós tárgyalásokat legkésőbb szerda éjfélig, amikor lejár a 28 napos időszak, amit erre Reuven Rivlin államelnöktől kapott. 

Lapídnak a Jediót Ahronót című újság hírportálja, a ynet szerint már korábban sikerült megállapodnia a baloldali liberális Merec párttal, a szociáldemokrata Munkapárttal, a jobboldali Izrael a Hazánk párttal, jelenleg pedig zajlanak a tárgyalások Gideon Szaár jobboldali Új Remény pártjával, miközben nagy vonalakban már két hete megegyeztek a Ganz vezette centrista Kék-Fehérrel is.

Ha sikerül nyélbe ütni az egységkormány összes koalíciós megállapodását, és ezt legkésőbb szerdáig bejelenteni Rivlinnek, akkor várhatóan napokon belül sor kerülhet a szavazásra a kneszetben, s ennek az akadálynak a sikeres vétele után jövő héten felesküdhet az új kormány.

A Netanjahu-ellenes koalíció pártjai között súlyos ideológiai ellentétek feszülnek, s elsősorban az ország kormányozhatósága érdekében fognak együttműködni, akárcsak a költségvetés létrehozásán, a koronavírus-járvány okozta gazdasági válság leküzdésén fognak munkálkodni.

Netanjahu vasárnap reggel hármas rotációs kormányzást ajánlott, melyben egy évig Gideon Szaár, utána két évig ő maga, majd Naftali Bennet lenne a kormányfő, de Szaár elutasította a javaslatot, s Twitter-fiókjában bejelentette, hogy elkötelezett Netanjahu kormányzatának megszüntetésében.

Ha Lapidnak mégsem sikerülne szerdáig létrehoznia a Lapid-Bennet kormányt, akkor várhatóan ötödször is választásokat írnak ki szeptemberre Izraelben. (MTI)

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek

Hírek, lapszemle
Koronavírus: Izraelben csökken a fertőzési ráta
Ünnepek
Újévi imarendek a budapesti zsinagógákban
2021. Szeptember 03. / 13:28

Újévi imarendek a budapesti zsinagógákban

Kultúra
Anyák – a Biblia asszonyai egy új izraeli operában

Kommentek