Szigorú törvényt hoztak az antiszemiták ellen Ukrajnában

2021. Szeptember 23. / 09:55


Szigorú törvényt hoztak az antiszemiták ellen Ukrajnában

Mostantól antiszemitizmusnak tekinthető és büntetendő a zsidókkal kapcsolatos hamis információk és gyűlöletkeltő kijelentések terjesztése is Ukrajnában. A törvénysértésért egyaránt jár polgári, közigazgatási és büntetőjogi felelősségre vonás az ukrán parlamentben (rada) megszavazott jogszabály szerint.


A 283 szavazattal elfogadott törvény meghatározása szerint antiszemitizmusnak minősül a zsidó személyek elleni felhívás, az őket ért támadások eltitkolása, a róluk való hamis információk, gyűlöletkeltő kijelentések terjesztése. Antiszemitizmusnak minősül az olyan tényeknek a tagadása is, mint a zsidók üldözése és tömeges megsemmisítése a II. világháború idején. 

Büntetendő az antiszemita kijelentéseket tartalmazó anyagok készítése, terjesztése, valamint antiszemita szimbólumok és antiszemita tartalmak és képek nyilvános használata. Ezek közé tartozik az épületek, a zsidó származású személyekhez tartozó egyéb építmények, zsidó közösségek és zsidó szervezetek, valamint vallási vagy vallási épületek,  zsidó származású személyek temetkezési helyeinek, műemlékek, emléktáblák szándékos megsemmisítése vagy megszentségtelenítése.

A törvénysértésért polgári, közigazgatási és büntetőjogi felelősségre vonás jár, az elkövető köteles az okozott anyagi és erkölcsi károkat megtéríteni.

(Forrás: Kárpáthír.com)

(Címlapkép: Ülésezik az ukrán parlament. Fotó: www.rada.gov.ua)

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek