Rowling antiszemitizmusáról árulkodnak a Harry Potter-univerzum koboldjai?

2022. Január 05. / 13:43


Rowling antiszemitizmusáról árulkodnak a Harry Potter-univerzum koboldjai?

A Harry Potter-sorozat írónőjét, K. Rowlingot antiszemitizmussal vádolta meg Jon Stewart amerikai médiaszemélyiség, mert szerinte a történet egyik helyszínén, a Gringotts Bankban dolgozó koboldokról a zsidókat kifigurázó antiszemita ábrázolásokra lehet asszociálni. Nem ő az első, aki erre jutott.


A legendás amerikai Daily Show 1999-2015 közti házigazdája, a műsortól való visszavonulása óta is számos fontos témában megnyilvánuló Jon Stewart podkesztje, a The Problem with Jon Stewart legújabb epizódjában a Harry Potter-sorozat tavaly transzfóbiával vádolt, az év végi Visszatérés Roxfortba című különkiadásból épp ezért kimaradt írónőjét, J. K. Rowlingot antiszemitizmussal vádolta meg, hiszen az események egyik helyszínéül szolgáló Gringotts Bank dolgozói, a koboldok szerinte egyértelműen a zsidókat helyezik a célkeresztbe – írja mai cikkében a 24.hu hírportál.

Stewart arra is rámutatott, hogy a lények feltűnően hasonlítanak az antiszemita irodalom 1903-ban megjelent egyik talpköve, a szatirikus írásokból, illetve más fiktív szövegekből összeállított Cion bölcseinek jegyzőkönyvei című munka illusztrációira.

A 24.hu cikke teljes terjedelmében IDE KATTINTVA olvasható.

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek