Örökre kitiltották a berlini focidrukkert, aki fel akart gyújtani egy izraeli zászlót

2021. Október 13. / 19:48


Örökre kitiltották a berlini focidrukkert, aki fel akart gyújtani egy izraeli zászlót

A német élvonalbeli Union Berlin labdarúgócsapatának vezetősége örökös kitiltással büntette a klub  mérkőzéseiről azt a szurkolót, aki a Maccabi Haifa elleni Konferencialiga-találkozón megpróbált meggyújtani egy izraeli zászlót.


Az Union Berlin szeptember 30-án a Hertha BSC hazai meccseinek is otthont adó Olimpiai Stadionban fogadta a Maccabi Haifa csapatát a Konferencialiga csoportkörének második fordulójában.  Bár a találkozót az Union 3-0-ra megnyerte, az UEFA vizsgálatot indított, mert az első hazai találat után többen náci karlendítésekkel és „Sieg Heil!” rigmusokkal provokálták a vendégszurkolókat. A német törvények szerint az antiszemita rigmusok úszításnak számítanak, ezért az állambiztonsági szolgálat is részt vesz a nyomozásban – írja a Népszava.

A Deustchlandfunk.de című honlap szemtanúk beszámolóira hivatkozva azt írta, hogy a Német-Izraeli Társaság nevű szervezet ifjúsági tagozatának tagjai mentek ki a mérkőzésre és vettek jegyet a semleges szurkolók részére fenntartott szektorba, a fiatalok vittek magukkal három izraeli zászlót is. A hangulat nyugodt és békés volt, ami a berliniek vezető gólja után a 33. percben változott meg. 

Ekkor többen elkezdték provokálni az izraeli zászlókkal szurkolókat, megpróbálták sörrel is leönteni őket. A fiatalok többsége elhagyta a szektort, akik maradtak, azoktól elvették az izraeli zászlójukat, amit az egyik Union-drukker meg akart gyújtani. „Minden rendelkezésünkre álló képanyagot átadtunk a rendőrségnek és együttműködünk az elkövetők azonosításában a hatóságokkal" – mondta az Union Berlin sajtótájékoztatóján Christian Arbeit, a klub kommunikációs igazgatója. 

Hozzátette: „jelentkeztek nálunk szemtanúk, akik ott voltak a szektorban és elmondták, mi történt pontosan, ők jelezték, hogy készek vallomást tenni a rendőrségen is. Szörnyű, hogy ez előfordulhat, ugyanakkor nagyon örülünk és büszkék vagyunk azokra a jó érzésű szurkolóinkra, akik megakadályozták az izraeli zászló meggyújtását.” 

Az Union Berlin labdarúgócsapatának vezetősége a saját meccseiről örökre kitiltotta azt a szurkolót, aki a zászlót fel akarta gyújtani.

Az írás a NÉPSZAVA hasábjain teljes terjedelmében itt olvasható. 

(Címlapkép: Andreas Gora)

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek