Önkéntes munkában teszik rendbe az ipolysági zsidó temetőt

2022. Augusztus 04. / 09:41


Önkéntes munkában teszik rendbe az ipolysági zsidó temetőt

Önkéntesek bevonásával,  társadalmi munka keretében folytatódik az ipolysági status quo zsidó temető tisztítása. Augusztus első napjaiban második alkalommal szerveztek ilyen jellegű önkéntes alkalmat. A megkezdett munkát folytatják a következő hetekben is – írja a Felvidék.ma magyar nyelvű szlovákiai hírportál.

Kapusta Krisztina, a Honti Múzeum munkatársa önkéntesként kezdte el az Ipolyság homoki városrészében található temető megtisztítását. Mint a lapnak elmondta: „Elsődleges célunk az ipolysági zsidóság életének feltérképezése. Mivel nincsenek dokumentumok, illetve csak hiányosak, így zömmel a sírjelekre hagyatkozhatunk. A zsidó sírkövek bőven ismertetik az ott nyugvó életét. Ennek köszönhetően elsődleges forrásként tekinthetünk a nyughelyekre”.

04-2.jpgA temető egy részlete a rendezés előtt és után (Fotók: Kapusta Krisztina)

Mivel az zsidó temető nem igazán volt rendben tartva, így a növényzet fokozatosan visszahódította a sírhelyeket. Buja növényzet, borostyánszőnyeg borítja a legtöbb sírt, de a kutatás szempontjából nélkülözhetetlen a sírhelyek megtisztítása. Kapusta Krisztina egy barátnőjével bő másfél éve kezdte el a sírok rendbetételét. Ám hamarosan rá kellett jönniük arra, hogy a céljukat csupán összefogással, önkéntesek bevonásával tudják elérni.

Az említett zsidó temetőben közel hatszáz sírhely található. Így tényleg szükség volt a társadalmi összefogásra. Július 17-re szervezték meg az első ilyen alkalmat. Vasárnap délelőtt tízen vettek részt a tisztításban, augusztus elsején hét önkéntes csatlakozott a felhíváshoz.

Mint a kezdeményező elmondta: az első önkéntes akció alatt főleg a temető területén lévő bokrokat, bozótosokat tisztították meg. A második alkalommal már a nyughelyek tisztítására került sor. Ötsornyi sírjelről fejtették le a borostyánt. Így elérhetővé és olvashatóvá váltak a sírkövek, ami a dokumentáláshoz nélkülözhetetlen.

A Felvidék.ma teljes cikke itt elérhető.

mazsihisz icon

Címkék

Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek