Nagyon érthető: egyre több iráni emigrálna Izraelbe

2020. Május 20. / 12:55


Nagyon érthető: egyre több iráni emigrálna Izraelbe

Nem csak iráni zsidók, egyre többen veszik fel a kapcsolatot az izraeli kormány perzsa nyelvű online felületeivel, kérnek segítséget, hogy letelepedhessenek Izraelben, vagy Izrael segítségével valahol máshol. Az iráni rezsim katasztrofálisan kezelte a koronavírus kitörését, több mint százezren betegedtek meg, több ezer halottjuk van már. De a vírus csak növelte az eleve meglévő érdeklődést. 


Több ezer iráni ember keresi a kapcsolatot Izraellel különböző online platformokon, hogy segítséget kérjen az iráni iszlám köztársaság mielőbbi elhagyásához. Irán vezetői lépten-nyomon azt hangoztatja, hogy el akarja pusztítani Izraelt, a lakosság nagy része, úgy tűnik, nem így érez.

Irán nehéz időszakot él át. Az év elején az Egyesült Államok célzott likvidálással meggyilkolta az Iráni Forradalmi Gárda vezetését és a kapkodó iráni vezetés újabb támadástól tartva saját utasszállító gépét lőtte le, rengeteg ártatlan polgára halálát okozva. Mindez nem tett jót a több mint 40 éve regnáló rendszer népszerűségének, legkivált az esetet körülvevő dezinformációs kampány miatt. 

A következő eset, amikor a lakosság megtapasztalta, hogy vezetőik hazudnak nekik és készek a saját érdekükben az életükkel játszani, a koronavírus gyors terjedésének első időszakára esett, amikor a rezsim választásokra mobilizált ahelyett, hogy megpróbálta volna lassítani az országot, akadályozni a járvány terjedését. A Közel-Kelet, Közép-Kelet legsúlyosabb vírusgóca lett Irán döntéshozói felelőtlensége miatt. Az ország jócskán elkésett lezárása sem tűnik tarthatónak, az iráni gazdaság súlyos válságban szenved, nem kis részben az amerikai szankciók miatt. Sokaknak úgy tűnik, hogy a papok alkalmatlanok az állam világi ügyeinek menedzselésére. 

Ez a hangulat a háttere az Izrael iránti fokozódó érdeklődésnek, Izrael ugyanis szépen teljesített a koronavírus megfékezésében, kordában tartásában és általában is úgy tűnhet az irániaknak, inkább lehet ott élni, mint a hazájukban. Sokan csak szolidaritásukat fejezik ki Izraellel, remélik, véget ér az ellenségeskedék a hazájuk és Izrael között, mások segítséget kérnek Irán elhagyásához, sokan Izraelben szeretnének letelepedni. Izrael azonban azoknak, akiknek nincs legalább egy zsidó nagyszülőjük, csak információval tud szolgálni, szorgalmas hivatalnokok leveleznek a segítségkérőkkel. 

Közös érdeke Irán és Izrael polgárainak és az egész Közel-Kelet moszlim, keresztény és zsidó lakóinak, hogy az ajatollahok sötét, agresszív és ostoba rezsimje napja leáldozzon végre és felvirágozzon a perzsa-zsidó barátság napja. Minél előbb, még a mi napjainkban. 

(Címlapkép: védőmaszkot és védőkesztyűt viselő muszlim nő egy teheráni piacon. Fotó: AP/Vahid Salemi)

(Forrás: The Times of Israel)

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek

Kommentek