Ki árulta el a náciknak Anne Frankot és családját?

2022. Január 17. / 13:56


Ki árulta el a náciknak Anne Frankot és családját?

Az amszterdami Zsidó Tanács egyik tagja, Arnold van den Bergh közjegyző árulhatta el a náciknak Anne Frank és családjának a város Joordan kerületében lévő rejtekhelyét – állítja az Anne Frank elárulása című könyvében  Rosemary Sullivan, aki egy volt FBI-ügynök és csapata kutatásaira alapozza megállapításait.


Az 1950-ben elhunyt Arnold van den Berghet gyanúsítják a Frank család elárulásával Vince Pankoke volt FBI-ügynök és munkatársai, akik hat évnyi nyomozás és kutatómunka, valamint egy olyan névtelen levél alapján jutottak erre a feltételezésre, amit Anne édesapja, Otto Frank kapott – írja a The Guardian cikke alapján a 444.hu.

17booksullivan-sub-jumbo.png

Otto Frank – aki 1980-ban halt meg – állítólag erősen gyanította, hogy ki árulta el a családját, de haláláig nem beszélt róla nyilvánosan. A háború után évekkel egy újságírónak nyilatkozva csak annyit mondott, hogy a zsidó közösség egy tagja árulta el őket. 

Rosemary Sullivan könyve szerint a közjegyzőként dolgozó, ekként az elkobzott javak nácik nevére írásában is segédkező Arnold van den Bergh saját családja és élete védelmében kollaborált, több rejtekhely címét is kiadta a náciknak. Őt és családját nem is hurcolták el.

A 444.hu teljes cikke ITT olvasható.

(Címlapkép: Leemage via AFP)

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek