Frölich főrabbi: „még az antiszemitizmusról is a zsidók tehetnek...?”

2020. Október 22. / 14:48


Frölich főrabbi: „még az antiszemitizmusról is a zsidók tehetnek...?”

„Én megfogadtam magamnak, hogy politikai kérdésekben nem nyilvánulok meg, de most kivételt kellett tennem. (...)  A kormány ne szóljon bele a Mazsihisz belügyeibe" – nyilatkozta Frölich Róbert főrabbi, a Dohány utcai zsinagóga vallási vezetője.


A napokban a Hírklikk.hu portálon jelent meg Frölich Róbert főrabbi és Gábor György professzor közös nyilatkozata, amelyben a két tekintélyes személyiség a Heisler András Mazsihisz-elnököt célzó politikai támadások ellen tiltakozik. Mivel azóta a Jewish Telegraphic Agency (JTA) is foglalkozott az üggyel, a lap Frölich főrabbi véleményét kérdezte a történtekről.

A Hírklikk.hu portálnak Frölich Róbert kifejtette: „Én megfogadtam magamnak, hogy politikai kérdésekben nem nyilvánulok meg, de most kivételt kellett tennem. Egészen addig, amíg a politika békén hagyja az egyházakat, addig nekem nincs miért megszólalnom. Azt viszont a magam részéről kifejezetten tarthatatlan álláspontnak gondolom, hogy a Mazsihisz elnöke személyében felelős lenne egy politikai jelölt indításáért vagy nem indításáért, hogy őt ezért vegzálni lehessen politikai körökből – ezt a magam részéről nemhogy nem tartom szerencsésnek, de kifejezetten elítélendőnek tartom". 

A Mazsihisz ne szóljon bele abba, amit a politika csinál, de a politika se szóljon bele abba, amint a Mazsihisz működik. Amint nem szólnak bele a kormány tevékenységébe, úgy elvárja, hogy a kormány se szóljon bele a Mazsihisz belügyeibe – mondta.

Arra a kérdésre, hogy a Mazsihisz elleni támadást egyszerű, rideg politikai pragmatizmus motiválja-e vagy antiszemita beszédként értékelhető, Frölich Róbert azt válaszolta: „Nem tudom, hogy ez antiszemita beszédként értékelhető-e vagy sem. Ez, azt gondolom, hogy szemantikai vagy nyelvészeti, esetleg filozófiai kérdés, én nem művelem egyiket sem. Azt viszont mindenképpen el kell mondanom, hogy ezt úgy értékelem, amint meg is írtuk, hogy van egy olyan olvasata, hogy még az antiszemitizmusról is a zsidók tehetnek. Mi tehetünk arról, jelesül Heisler András, hogy Bíró Lászlót, aki egy igen komoly antiszemita eszköztár birtokosa, őt jelölték szerencsi képviselőnek. Hogy ez antiszemita beszéd-e vagy sem, ismétlem, ezt nem tudom. De hogy mindenképpen egy igaztalan támadás a Mazsihisz elnöke ellen, az viszont egyértelmű". 

„Én nem beszélek a magyarországi zsidóság vagy a Mazsihisz nevében, mert erre nem vagyok felhatalmazva. Viszont rabbiként, olyan emberként, aki az életét zsidóként éli le, ezt az egészet igaztalannak, méltánytalannak tartom és ilyen emberként utasítom vissza" – fogalmazott a főrabbi. 

A teljes cikk ide kattintva olvasható.

(Fotó: Szentgyörgyi Ákos)

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek

Kommentek