Emléktáblát állítottak a mártírok tiszteletére Sopronban

2021. Július 04. / 17:41


Emléktáblát állítottak a mártírok tiszteletére Sopronban

A 77 évvel ezelőtt deportáltakra és meggyilkoltakra emlékeztek ma Sopronban a zsidó temetőben. Beszédében Radnóti Zoltán főrabbi örömét fejezte ki amiatt, hogy széleskörű összefogás eredményeként megújult a helyi zsidó temető ravatalozója, sikerült megmenteni számos síremléket és elkészülhetett az emléktábla.


Büchler András, a Soproni Zsidó Hitközség elnöke – a Kisalföld című lap tudósítása szerint – emlékező beszédét azzal kezdte, hogy nehéz bármit is mondani arról, amiről valójában csak az áldozatok tudnának mesélni. Azok, akik büszke magyar állampolgárokból egyszer csak rettegő, megbélyegzett emberekké váltak. 

– Soha többé nem hagyhatjuk, hogy bárkit is kisemmizzenek! A soha többéhez egyetlen dolog kell: nem maradhatunk közömbösek, mert a közöny az embertelenség kapuja – emlékeztetett a hitközség elnöke. – A mi feladatunk megadni a tisztességet azoknak, akik már nem lehetnek közöttünk.

A gyászszertartást Radnóti Zoltán főrabbi és Dési Tamás kántorhallgató vezette. A főrabbi a ravatalozó falára mutatva így szólt: „Ezen az emléktáblán nem csak a neveket látom, hanem érzem azoknak a komplett családoknak a hiányát, akiket elhurcoltak innen.” Örömét fejezte ki, hogy széleskörű összefogás eredményeként megújult az igen romos állapotban zsidó temető ravatalozója, sikerült megmenteni számos síremléket és elkészülhetett az emléktábla.

A rendezvényen részt vett Barcza Attila, Sopron és térsége országgyűlési képviselője és Farkas Ciprián polgármester is. A teljes cikk ide kattintva olvasható.

(Fotó: Radnóti Zoltán/Facebook)

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek

Megemlékezések
Kicsoda az ember? Meghalt Hankiss Ágnes
2021. Augusztus 18. / 12:37

Kicsoda az ember? Meghalt Hankiss Ágnes

Kultúra
A „Csodagyerek” Lahav Shani első szezonja

Kommentek