Biden és Bennett jó barátok lettek a Fehér Házban

2021. Augusztus 29. / 13:55


Biden és Bennett jó barátok lettek a Fehér Házban

Naftali Bennett izraeli miniszterelnök sikeresnek ítélte amerikai látogatását visszaindulása előtti reptéri nyilatkozatában – jelentette ma a ynet, a Jediót Ahronót című újság hírportálja. „Nagyon meleg légkörű és hasznos találkozó volt" – mondta a Zsidó Állam kormányfője a Joe Biden amerikai elnökkel pénteken folytatott megbeszéléséről.


„Bizalmon alapuló, közvetlen személyes kapcsolat jött létre Biden és köztem. Elértük, és túl is szárnyaltuk minden előre kitűzött célunkat" – hangsúlyozta az izraeli kormányfő az amerikai elnökkel folytatott első személyes találkozóját összegezve, és megköszönte a szívélyes amerikai fogadtatást. „Olyan vezetőre találtam, aki szereti Izraelt, pontosan tudja, mit akar, és figyel a mi igényeinkre is" – emelte ki Bennett Washingtonban a repülőtéren.

Mintegy ötven percig tartott az eredetileg tervezett húsz helyett a négyszemközti megbeszélés, melyen elsősorban az iráni fenyegetésre összpontosítottak.

A szokásos ovális iroda helyett Biden elnöki ebédlőjében, kötetlen légkörben tartott találkozó után közös nyilatkozatot tettek, melyet Biden azzal nyitott, hogy ő és Bennett „jó barátok" lettek, és az amerikai elnök ígéretet tett arra, hogy Irán soha nem szerezhet atomfegyvereket. 

bid.jpgFotó: AP/Evan Vucci

Bennett amerikai útját értékelve Gideon Levy – a Háárec lapjain – a miniszterelnök kiváló igazgatási képességeit emelte ki, azt állítva, hogy Izraelnek jelenleg menedzserre és nem vezetőre van szüksége a Benjámin Netanjahu volt miniszterelnök nevével fémjelzett korszak politikája után. 

Ben Kaszpit – a Maárív honlapján – a gondos előkészítésnek, és annak tudta be a washingtoni sikert, hogy mindkét oldalon őszintén új fejezetet akartak kezdeni a demokrata párttal szemben ellenséges korábbi izraeli kormányfő után. „A feladat nem egyszerű: hogyan lehet összekötni egy 49 éves vallásos-konzervatív miniszterelnököt egy 78 éves amerikai demokrata-liberális elnökkel? Korai még kimondani, de egyértelmű jelei vannak annak, hogy teljesítették ezt a feladatot" – szögezte le Kaszpit.

„Azt akarom, hogy nyugodtan hívjon fel. Ha szüksége van rám, ne habozzon, csak vegye fel a telefont" – kérte az új izraeli kormányfőt Biden amerikai elnök hosszan tartó tárgyalásuk során a kapcsolatok bizalmas és szoros jellegét előlegezve. 

„Az Egyesült Államok elkötelezett annak biztosítására, hogy Irán soha ne fejlesszen nukleáris fegyvert. A diplomáciát helyezzük előtérbe, és meglátjuk hová vezet minket. De ha a diplomácia kudarcot vall, készek vagyunk más lehetőségekhez fordulni" – hangsúlyozta Biden Iránnal kapcsolatban, amit Izraelben Bennett legnagyobb sikerének könyvelnek el. Emellett az amerikai elnök megígérte, hogy Izrael előreléphet az Egyesült Államok vízummentességi programjához való csatlakozásban, és a vízummentes amerikai utazás számos izraeli régi álmának megvalósítását jelentheti.

A katonai rádió vasárnapi adása szerint Bennett számos feltételt támasztott Bidennek a Gázai övezet újjáépítéséhez. Feltételül szabta a Gázából érkező rakétatűz azonnali leállítását és az övezetet uraló iszlamista Hamász terrorszervezet rakétáinak felszámolását, illetve átadását, valamint előrelépést a két izraeli állampolgár és két katona-holttest visszaszolgáltatásáról szóló megállapodásban. 

Szintén eredménynek tudható be Bennett és Biden megállapodása arról, hogy nem hangsúlyozzák nézeteltéréseiket Ciszjordániában az izraeli települések építésével kapcsolatban. A Biden-kormány a katonai rádió szerint nem fog nyomást gyakorolni Izraelre ez ügyben mindaddig, amíg a Bennett-kormány nem hagy jóvá újabb hatalmas építkezéseket, de ez a koalíciós kormány jobb- és baloldali, valamint centrista, sőt egy arab pártot is tartalmazó összetétele révén eleve kizárható.

(MTI)

(Címlapkép: Getty)

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek

Kommentek