Az amerikai nagykövet a magyar zsidóság biztonságos helyzetét méltatta

2020. Február 20. / 14:19


Az amerikai nagykövet a magyar zsidóság biztonságos helyzetét méltatta

Általánosságban azt mondhatom, hogy az itt élő zsidók boldogok és elégedettek. Szinte soha nem történnek erőszakos cselekmények zsidók ellen – nyilatkozta David Cornstein, az Egyesült Államok budapesti nagykövete a kitörés napján történt neonáci megmozdulással kapcsolatban a 24.hu című portálnak. Hozzátette: a magyar miniszterelnökhöz és a belügyminiszterhez fűződő személyes kapcsolata alapján elmondhatja, hogy a két politikus határozottan ellenez minden antiszemita megnyilatkozást. 


Terjedelmes interjút adott a 24.hu című portálnak  David Cornstein, az Egyesült Államok budapesti nagykövete. Arra az újságírói felvetésre, miszerint annak tükrében, hogy a kitőrés túrán horogkeresztek és Adolf Hitler-portrék tűntek föl, még mindig tartja-e, hogy Magyarországon egy zsidónak nincs mitől tartania, az amerikai nagykövet azt válaszolta:

– Amikor hazamegyek New Yorkba, minden alkalommal odajön hozzám valaki, és azt mondja, sajnálom, hogy Budapesten kell élned, ahol olyan nagy az antiszemitizmus. Az, ami most történt, szomorú. De általánosságban azt mondhatom, hogy az itt élő zsidók boldogok és elégedettek. Szinte soha nem történnek erőszakos cselekmények zsidók ellen. Ha hazamegyek New Yorkba, reggelente azt olvasom az újságban, hogy Brooklynban megvertek három zsidó férfit. Minden ilyen eset szörnyű, bárhol történik is. A különbség az, hogy ha itt ilyesmit lát a rendőrség, akkor határozottan fellép, a bűnösök pedig börtönbe kerülnek. Ez a legtöbb, amit a hatóságoktól várhatunk.

Egy másik kérdére válaszolva David Cornstein megerősítette: személyes kapcsolata alapján elmondhatja, hogy Orbán Viktor miniszterelnök és Pintér Sándor belügyminiszter határozottan ellenez minden antiszemita megnyilatkozást. „Ha ilyesmit látnak, fel fognak lépni, és tenni fognak róla, hogy a bűnösök börtönbe kerüljenek” – fogalmazott a nagykövet.

Az újságíró azon kérdésére, hogy szerinte a Soros György elleni kampány bújtatott antiszemitizmus volt-e, a diplomata azt válaszolta: „nem ez a személyes véleményem. Szerintem inkább antiliberális kampány volt egy konzervatívbarát környezetben. Nem az volt a lényeg, hogy Soros György zsidó, hanem az, hogy nagyon liberális, a magyar kormány pedig nagyon konzervatív”.

A teljes interjú ide kattintva olvasható.

(Címlapkép: USA Embassy Budapest/Facebook)

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek

Kommentek