A világ vezetői együtt emlékeznek Auschwitz felszabadulására Jeruzsálemben

2019. Július 22. / 14:05


A világ vezetői együtt emlékeznek Auschwitz felszabadulására Jeruzsálemben

Izrael fővárosában már javában zajlik az auschwitz-i haláltábor felszabadulásának 75. évfordulója alkalmából tartandó megemlékezés szervezése. A 2020. január 26-i rendezvényre meghívást kapott Donald Trump, Emmanuel Macron, Angela Merkel, továbbá a leendő brit miniszterelnök, s ott lesz vélhetően Justin Trudeau is.


Izraeli sajtóértesülések szerint Jeruzsálemben  2020. január 26-án nagyszabású nemzetközi csúcstalálkozó keretében emlékeznek meg Auschwitz felszabadulásának 75. évfordulójáról. Az eseményre meghívást kapott Donald Trump amerika elnök, Emmanuel Macron francia elnök, Angela Merkel német kancellár, továbbá a leendő brit miniszterelnök (az ő személye még nem ismert) és ott lesz vélhetően Justin Trudeau kanadai miniszterelnök is. Ha Macron valóban elutazik Jeruzsálembe, akkor francia államfőként ez lesz az első hivatalos látogatása a Szentföldön.

Az egyelőre nem világos, hogy Vlagyimir Putyin elnök Jeruzsálembe látogat-e az évforduló alkalmából. Igaz, abban az esetben sem marad el Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök és az orosz államfő személyes találkozása, ha Putyin nem lesz ott Jeruzsálemben, hiszen az orosz elnök meghívta Netanjahut arra a moszkvai ünnepségre, ahol a nácik fölött aratott győzelem 75. évfordulóját ünneplik.

A megemlékezés másnapján a világ vezető politikusai részt vesznek a Jad Vasem intézet által szervezett, World Holocaust Forum elnevezésű rendezvényen.

Az i24news.tv cikke alapján.

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek

Megemlékezések
„Nem volt más bűnük, csak a származásuk"
Megemlékezések
91 éve született Anne Frank
2020. Június 12. / 10:58

91 éve született Anne Frank

Kommentek