Szabadtéri kiállítással ünnepel a 150 éves győri
zsinagóga

2020. Szeptember 15. / 16:29


Szabadtéri kiállítással ünnepel a 150 éves győri zsinagóga

A győri zsinagóga fennállásának 150. évfordulója alkalmából szabadtéri kiállítást nyitottak meg kedden a megyeszékhelyen, a tárlat az épület és a győri zsidóság elmúlt másfél évszázadának történelmét mutatja be.

győr-zsinagóga150-2.jpg

A zsinagógát körbeölelő kerítésen korabeli fotókkal elevenítik fel az 1870. szeptember 15-én szecessziós és historikus stílusban elkészült épületet.

Dézsi Csaba András (Fidesz-KDNP) polgármester megnyitó beszédében arra emlékeztetett, hogy a 21. század egyik sötét időszakában csaknem kiirtották a zsidóságot Győrből, de az élni akarás megőrizte a zsidóságot.

Amikor az épület pusztulásra volt ítélve, összefogtak és megmentették az utókornak - utalt a polgármester arra, hogy 1991-ben megalakult a Győri Zsinagógáért Alapítvány, amelynek célja az volt, hogy pénzt gyűjtsön az épület felújítására.

győr-zsinagóga-150-éves.jpg

Dézsi Csaba András hozzátette, hogy a zsinagóga történelme összefonódik Győr történelmével és jelképe az összefogásnak, a túlélésnek és a fejlődésnek.

Győr az egyik legfejlettebb városa az országnak, a zsinagóga ma már nem vallási helyszínként, hanem kiállító és közösségi térként funkcionál és számos rendezvénynek ad otthont – mondta a polgármester.

Totha Péter Joel rabbi beszédében felidézte a százötven évvel korábbi ünnepélyes avató ünnepséget, amelyen a zsinagóga zárókövét helyezték el. Mint mondta, akkoriban mintegy ötezren voltak a Zsidó Hitközség tagjai, elhurcolásuk után mintegy 150-en tértek vissza. A kivándorlások miatt ma 50-60 közötti a közösség létszáma. (MTI)

Fotók: Kisalföld.hu, Kultúra.hu

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek

Élet + forma
Zsblog: Hanukai fánktörténelem 1. rész
2020. November 29. / 20:12

Zsblog: Hanukai fánktörténelem 1. rész

Élet + forma
Goldie Hawn, a 75 éves zsidó szépség
2020. November 21. / 22:10

Goldie Hawn, a 75 éves zsidó szépség

Kommentek