Öt évig a Hamasz fogságában: Izrael szeretett gyermeke házasodik

2020. Február 28. / 10:33


Öt évig a Hamasz fogságában: Izrael szeretett gyermeke házasodik

Gilad Salit sportriporter eljegyezte Valentin-napon a barátnőjét és a hír azóta is napirenden van a nemzetközi zsidó médiában. Ha emlékeznek, ki ő, megértik, miért.

Gilad Shalit-eljegyzes.jpg

Éveken át mondták a zsoltárokat az imacsoportokban, szolidaritási koncertek mozgatták meg a közvéleményt, az eset átformálta Izraelt. A háborúkkal terhelt 2006-os évben a gázai határon a Hamaszhoz alagutakon Izraelbe szivárgó emberei elrabolták Gilad Shalit őrmestert, egy 19 éves, kötelező szolgálatát teljesítő fiút. Öt évig élt a Hamasz fogságában, közben hatalmas diplomáciai erőfeszítések árán próbálták kiszabadítani.

Izrael polgárai mélyen megrendültek, éveken át tartották nyomás alatt politikusaikat, hogy mindenképpen hozzák haza a fiatalembert. Az izraeli társadalom megérezte saját erejét. Hatalmas és tartós civil tevékenység vette kezdetét és nem is csillapodott addig, amíg fogolycserével, súlyos árat fizetve, de sikerült Izraelben köszönteni Gilad Salitot, aki sápadtan, vékonyan tisztelgett az őt fogadó Netanjahu miniszterelnöknek.

Salit az imák meghallgatásának szimbólumává lett, egész Izrael és a világ zsidósága féltett gyermekéve. Mindenki úgy érezte, hozzá tartozik, neki is van felelőssége abban, hogy hazamehessen. Spontán népünnepélyek köszöntötték.

Mert minden egyes élet egyformán nélkülözhetetlen, ahogy a Talmud írja. Győzelem volt, a szörnyű ár ellenére is, hogy nem engedte el Izrael népe Gilad Salit kezét és bebizonyították, hogy készek vagyunk egymásért bármilyen áldozatra.

Gilad Salit visszatért és felépült és immár több, mint 8 éve közöttünk él megint. Sportújságíró lett, kosárlabdameccsekről számol be a Jediot Aharonotban. És a barátnője, akivel másfél éve jár, nemrég kiposztolta az Instagramra az eljegyzési képüket. Gilad Shalit 33 évesen megnősül. Újraéltük az eufória perceit, Izrael népének gyermeke újra a miénk lett, láttuk, hogy felnő és családot alapít. A mi családunkat.

Gilad Salitnak természetesen van magánélete, esküvője mégis zsidó közüggyé vált. Egy amerikai zsidó újság szerzője azt írta, hogy bár nem ismeri személyesen a boldog házasulandókat, nincs meghívva az esküvőre, mégis Gilad Salit és Nitzan Shabbat hászenéje lesz élete egyik legboldogabb napja.

Mázel tov Magyarországról, hallassék újra az öröm és a boldogság hangja Jeruzsálem utcáin.

A The Jewish Journal írása alapján

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek

Zsidó videótéka
Pészachi köszöntők: egyek vagyunk múltunkkal és gyermekeinkkel
Hírek, lapszemle
Heisler András: Nem bezárkózni, nem gettósodni kell

Kommentek