Mindenki zsidó: elképesztően népszerűek a Biblia nevei Németországban

2019. Március 27. / 20:44


Mindenki zsidó: elképesztően népszerűek a Biblia nevei Németországban

Hannák, Noék, Leák, Jákobok és Benjáminok népesítik be nemsokára a német óvodákat, a legnépszerűbb 10 fiúnévből 4, lánynévből 5 származik a Biblia zsidó hőseitől Németországban. Mindenki megőrül a zsidó nevek hangzásától, bár nem tudják, mit jelentenek.


Hanna azt jelenti, kegy, Isten ugyanis kegyet gyakorolt Hannával, Sámuel próféta édesanyjával, akinek sokáig nem lehetett gyereke. A gyermektelen nők fájdalmának mintaképe lett a Bibliában, Tőle tanultunk imádkozni is sok tekintetben, az ő néma, fájdalmas imájából. Aki az ő nevét adja gyerekeinek, rögtön hálát is ad születésükért.

Lea ősanya neve a fáradtságra utal, egy néma, fájdalmas élettörténetre, rendesen el nem gyászolt boldogtalanságra. Lea apja, Jákob is hallatlanul népszerű névadó a németeknél. Jákob neve a követésre utal, Ézsau lába nyomában lépkedett, őt utánozta, amíg saját magává, Izraellé nem lett. Benjámin, a jobb kéz gyermeke, aki eredetileg a fájdalom fia volt, mert születésébe belehalt édesanyja, Ráhel és Noé, az ő neve lenyugvás, pihenés, vagy esetleg a vigasztalás szavából eredhet, mint a Nehama név.

Mindezt, a nevek jelentését, amelyek benne foglaltatnak bibliai történetükben, a német szülők jó része nem ismeri, legalább nem ez vonzza, hanem a bibliai nevek, dallama, széphangzása vonzza őket.

A latin mondás szerint a név előrevetít ezt-azt a történetünkből és valóban a bibliai nevek a nagy emberi elbeszélések sűrítményei, az emberiség nagy tapasztalatainak desztillációi a gyermektelenség fájdalmától a testvérviszályokon át az elutasítottság fájdalmáig és tovább. Érthető, ha a nem zsidó német szülők is szeretik őket.

Isten éltesse a Leákat, Hannákat, Jákobokat, Benjáminokat és Noéket.

A Jewish Telegraphic Agency írása alapján

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek

Hírek, lapszemle
Szigorú törvényt hoztak az antiszemiták ellen Ukrajnában
Izrael
Kepecs Ferenc: Izrael – biztonságban?
2021. Október 08. / 11:14

Kepecs Ferenc: Izrael – biztonságban?

Kommentek