Maccabi Európa Játékok: A versenyszellem mellett egymásnak is szurkolunk

2019. Május 29. / 16:21


Maccabi Európa Játékok: A versenyszellem mellett egymásnak is szurkolunk

A 24 éves Lengyel Anna számítógépes játéktervezőként dolgozik, mellette 15 éve lovagol. Kétszer is versenyzett már Izraelben a Maccabi Világjátékokon, az idei nyári versenyen díjugratás kategóriában indul. Lauderes diákként a zsidó közösség mindig is szerves része volt az életének, sosem szégyellte ezt a világ előtt felvállalni. 


15 éve lovagol, 10 éve versenyzik díjugrató lovasként. Sokáig saját lova is volt, amit azonban el kellett adnia, amikor Skóciában kezdett egyetemre járni. A 24 éves Lengyel Anna számítógépes játéktervezést tanult Glasgowban, a diplomája megszerzése után hazaköltözött, és itthon dolgozik egy játékkészítő cégnél. „Nem akarok máshol élni, már Skóciában tudtam, hogy itthon érzem magam a legjobban”, – meséli Anna.

Mivel a lovaglás gyerekkora óta fontos része az életének, olyan munkát keresett Budapesten, amely mellett hetente legalább kétszer tud edzeni. „Nem is bírnám másképp az ülőmunkát. Szükségem van erre a kikapcsolódásra”, mondja. Lengyel Anna szerint lovaglás közben minden más probléma megszűnik a számára. „Csak az a fontos, hogy itt egy gyönyörű nap, vágtázol a lovad hátán, vagy sétálsz vele az erdőben.”

Anna számára a lóhoz való kötődés nagyon sokat jelent, és hogy egy nehéz feladatot egy olyan lénnyel kell megoldania, amellyel nem beszél egy nyelvet. „Nagy szenvedély és szabadság van ebben a sportban”, teszi hozzá.

A Maccabi VAC jóvoltából immár harmadszor fog versenyezni idén nyáron Maccabi Játékokon, ezúttal ráadásul Budapesten, a 15. Maccabi Európa Játékokon. Lengyel Anna ott volt a 2013-as és a 2017-es Maccabi Világjátékokon is Izraelben, ahol azonban nem tudott saját lóval indulni. Ez elmondása szerint komoly hátrányt jelentett.

A nyári budapesti játékokon viszont már saját lován, Názáretben indul majd. Jelenleg hetente háromszor edz, legalább havonta egyszer versenyez, hogy formába hozza a lovat és saját magát is. „Reményeim szerint sikerült jó csapatot összehozni a nyári játékokra, négyen fogunk versenyezni”, mondja Lengyel Anna, aki egyben a Maccabi Európa Játékokon szereplő magyar lovas csapat vezetője is.

A négy versenyző jó barátnő is. Többen közülük a Lauder Javne Gimnáziumban végeztek, és azóta is tartják egymással a kapcsolatot. „Szarvas, a zsidó közösség evidens volt a számunkra, azóta is sokat járunk össze az osztálytársaimmal. Sőt, azt kell mondanom, hogy 5-6 évfolyam tart össze a mai napig. Rendszeresen találkozunk a Keménydió nevű kocsmában, ahol egyébként is sok zsidó fiatal fordul meg”, meséli.

Lengyel Anna nem vallásos, de fontos számára a zsidósága, sosem szégyellte, és az sem okozott neki gondot, hogy a Maccabi versenyek kapcsán a lovasszakmában is tudták már róla a származását. „A lauderes évek alatt megtanultuk, hogyan vállaljuk fel a zsidóságunkat”, mondja.

A Maccabi VAC által szervezett események is megerősítették benne a zsidó közösség iránti elkötelezettséget. „Fantasztikus volt részt venni Izraelben a világjátékokon, együtt lenni a sokféle nációból származó emberrel. Mindenki nyitott és segítőkész volt, bárkivel el tudtam volna beszélgetni. A zsidók összetartanak és ez jó.”

Annáék edző nélkül érkeztek meg az izraeli versenyre, segítséget kértek az amerikai csapat olimpiai bajnok edzőjétől a felkészülés utolsó pillanataiban, aki készségesen állt a rendelkezésükre. „A versenyszellem mellett egymásnak is szurkoltunk, és ez a mostani mérkőzéseken is így lesz”, – mondja. 

A magyar csapat barátokat is szerzett annak idején Tel Avivban. A mexikói csapattal például később is tartották a kapcsolatot, kölcsönösen meglátogatták egymást.

Lengyel Anna számára fontos, hogy a mostani játékokat Budapesten tartják. Megmutathatják Budapestet a külföldi ismerősöknek, barátoknak és viszonozni tudják azt a vendégszeretetet, amit ők is tapasztaltak Izraelben.

A Maccabi Európa Játékok nyitó eseményére ide kattintva lehet vásárolni jegyeket

Hidas Judit / Forrás: emg2019.hu

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek

Kommentek