Közös emlékezet – Az Erzsébetvárosi Önkormányzat és a Zsidó Múzeum leletmentő programja

2022. Február 23. / 11:43


Közös emlékezet – Az Erzsébetvárosi Önkormányzat és a Zsidó Múzeum leletmentő programja

Az erzsébetvárosi Klauzál tér a hetedik kerület életének fontos, hosszú történelmi múltra visszatekintő tere. Ez volt a pesti zsidónegyed zöld szíve, a kereskedelem központja. 1944-ben a pesti gettó része lett; majd a felszabaduláskor sok más zöldterülethez hasonlóan tömegsírokat alakítottak ki a téren, melyekből a holttesteket később átszállították a Salgótarjáni utcai zsidó temetőbe.

Erzsébetvárosban sokaknak van egy-egy története a vészkorszak idejéből. Van, aki tudja, hol álltak a pesti gettó falai, melyek voltak a csillagos házak, honnan indultak a halálmenetek. Számukra ez nem történelem, nem elvont tudomány, hanem családi örökség, személyes múlt. Visszaemlékezéseik, megőrzött fényképeik, leveleik, tárgyi emlékeik segítenek megérteni a történelem hétköznapjait.

Az Erzsébetvárosi Önkormányzat fontosnak érzi, hogy a tér történetét, a térhez kapcsolódó történeteket megőrizze, – ennek elősegítésére a közeljövőben, a tér felújítása során emlékezésre, gondolkodásra alkalmas teret alakít ki.

Klauzál tér, 1960-as évek. ©Fortepan, Szalay ZoltánKlauzál tér, 1960-as évek. ©Fortepan, Szalay Zoltán

A fizikai megújítás mellett azonban az emlékek összegyűjtésére, megőrzésére is gondolnunk kell, ezért a szintén Erzsébetvárosban működő Múzeumunkkal együttműködve gyűjti a Klauzál térhez, a zsidónegyedhez, Erzsébetvároshoz kötődő emlékeket.

Az önkormányzat által létesítendő emlékmű azt szimbolizálja, hogyan áll össze a személyes vallomásokból a gettó igaz története.

Történeteiket megoszthatják velünk, családtörténeteiket beleírhatják közös történelemkönyvünkbe online, a „Légy része!” oldalon, vagy képeiket, tárgyaikat és történeteiket eljuttathatják gyűjteményünknek, ahol biztonságosan megőrizzük őket a következő nemzedékek számára is. 

Amennyiben inkább személyesen hozná be emlékeit a Múzeumba, kérjük jelezze ezt nekünk az info@milev.hu e-mail címen, vagy a (36 1) 413-5551 telefonszámon.

​Előre is köszönjük!

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek