Komoly magyar sikerekkel zárultak a Makkabi Játékok Izraelben

2022. Július 25. / 20:40


Komoly magyar sikerekkel zárultak a Makkabi Játékok Izraelben

Negyven érmet, köztük hat aranyat szereztek a magyar sportolók a „Zsidó olimpián”, a vasárnap zárult 21. Makkabi Játékokon. Mester Tamás a Budapesti Zsidó Hitközség (BZSH) elnöke a legjobb csapatvezető különdíjban részesült. Szívből gratulálunk az egész magyar csapatnak! Szép volt lányok, szép volt fiúk! 

Magyarország tel-avivi nagykövetségén meleg hangulatú fogadáson köszöntötték a csapatot, melyen hosszasan sorolták fel a különböző sportágakban elért sikereiket. Elsőként Benkő Levente nagykövet köszöntötte a sportolókat, és gratulált az eredményekhez. Elmondta, hogy a magyar sport története és jelene elválaszthatatlan a zsidó sportolóktól, s hogy Magyarország küldte az idei játékokra lakosságarányosan az egyik legnagyobb csapatot. Hangsúlyozta, hogy büszke sikereikre.

Jusztin Ádám, a magyar részvételt szervező Maccabi VAC elnöke összefoglaló beszédében kiemelte, hogy a csapat minden tagja helytállt, majd üdvözölte az érmeseket, a hat aranyat, 11 ezüstöt és a 23 bronzöt szerző versenyzőket.

A magyar zsidó sportolók azokban a versenyszámokban taroltak, amelyekben a magyar sport is kiváló: vízilabdában, úszásban és vívásban.

„Presztízsünk van, figyelnek minket, kiemelkedünk az európai mezőnyből!” –  összegezte Jusztin Ádám a magyar szereplést.

Kiemelte, hogy számos bizonytalanság nehezítette a felkészülést, a koronavírus-járvány miatt négy helyett öt év után tartották meg a játékokat, és így is naponta változott a vírushelyzet. Ráadásul az orosz-ukrán háború miatt is aggódtak a versenyzők. Nem volt hivatalos orosz küldöttség, de az orosz új bevándorlók bekerültek az Olim, a bevándorló-csapatba, és helyet kaptak a nemzetközi európai csapatokban is.

„Itt nem volt vita az ukrán és az orosz sportolók között, sőt!” – hangsúlyozta Jusztin. „Voltak orosz-ukrán vegyes párosok is, kéz a kézben vettek részt a versenyeken” – emlékeztetett. „Megújult az olimpiai falu, a Kfar Makabbi sportmúzeuma, melyben jelentős szerepet kaptak a magyar zsidó sportolók. Kiállították Polgár Judit sakktábláját, Elek Ilona tőrjét és más relikviákat” – mesélte Jusztin, jelezve, hogy a magyar zsidó sportolók múltbéli érdemeit sem felejtették el Izraelben.

Különdíjakat is kiosztottak, köztük fair play-díjat Molnár Juditnak, aki koronavírus-fertőzött lett, és nem tudott versenyezni, noha sokáig készült erre megméretésre. A legjobb edző Marnicz Miklós, a legjobb csapatvezető Mester Tamás, a legjobb sportoló pedig az első aranyat megszerző Várnai Vivien lett.

A párbajtőröző Várnai Vivien az MTI tudósítójának elmondta, hogy sérülései miatt kénytelen volt visszavonulni az élsporttól, és ekkor sok mindennel kezdett foglalkozni, családja zsidó gyökereivel is. Ennek nyomán talált rá a zsidó sportolók Makkabi mozgalmára és Jusztin Ádámra.

„Ősztől készülni kezdtem a versenyzésre, hogy eljussak a Makkabi Játékokra. Korábban három műtétem volt, ezért áprilisig térdrögzítőben vívtam. De olyan jól sikerült a felkészülés, hogy azóta nem is volt rajtam. Ezért is különösen fontos siker volt ez a számomra” – hangsúlyozta.

Különdíjat kapott még Szántó Péter, és különleges köszönetet, mindenki által aláírt zászlót Ney Ferenc, a csapat legidősebb tagja, aki nyugdíjas gyógymasszőrként tett meg mindent a sportolók sikereiért.

Ney elmondta, hogy csak 2019-ben hallott a Makkabi Játékokról, melyekhez boldogan csatlakozott. Győrben él, és a nagyobb ünnepeken részt szokott venni a helyi zsidó hitéletben. (MTI)

mazsihisz icon

Címkék

Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek

Zsidó világ
„Vedd egyetlen fiadat… és áldozd fel őt...”
Izrael
Egymillió gázai már elhagyta az övezetet