Izrael: Újra indulhat a Holt-tenger és Eilat turizmusa

2020. November 12. / 16:00


Izrael: Újra indulhat a Holt-tenger és Eilat turizmusa

Az Izraeli Alkotmányjogi és Igazságügyi Bizottság végleges jóváhagyását követően az izraeli parlament (kneszet) plénuma Eilatot és a Holt-tengert koronavírusmentes „turisztikai szigetekké” nyilvánította.

A döntés értelmében Eilat és a Holt-tengeri üdülőhelyek, éttermek és turisztikai látványosságok heteken belül újból megnyithatnak, ugyanakkor Izrael más hasonló turisztikai helyszíneit illetően egyelőre még érvényben marad a korlátozás.

Az új törvény előírásai az Eilati vagy Ein Bokek holt-tengeri üdülőhelyek területére való belépés előtt kötelezővé teszik az előzetes 72 órán belüli negatív COVID-19 teszt tanúsítvány bemutatását.

A bizottságban a jogszabály feltételeinek kijelölésekor azonban kiderült, hogy az egészségügyi minisztérium jelenleg nem tud megfelelő mennyiségű tesztet rendelkezésre bocsátani. A minisztérium számára időt biztosítva született kompromisszumos megoldásként a jogszabály lehetővé teszi a tesztelést a turistaszigetekre való belépés után hetente egyszer és nem háromnaponta.

A koronavírus globális következményei mellett az országos zárlatok miatt Izrael turisztikai ipara csődközeli helyzetbe jutott. A tavaszi korlátozás után volt ugyan egy rövid felfutás, mivel az izraeliek nem utazhattak külföldre, de a szeptember közepén bevezetett országos zárlat a szállodákat ismét bezárásra kényszerítette.

Az idegenforgalomtól erősen függő Eilat és a Holt-tenger turisztikai területein levő szállodák bezárása miatt az országos átlaghoz képest kiugróan magas, 40 százalék körüli a munkanélküliség. 

Az Új Kelet online írása alapján

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek

Kommentek