Ez jó nekünk: 673 megabájt zsidó szöveg a Sefarián

2020. Február 05. / 13:46


Ez jó nekünk: 673 megabájt zsidó szöveg a Sefarián

Szerző: Kácsor Zsolt

Kedves olvasóink, honlapunkon hétről hétre felhívjuk figyelmüket egy-egy olyan, a zsidó élettel, vallással vagy kultúrával kapcsolatos alkalmazásra, amelyet szerintünk érdemes letölteniük okostelefonra vagy számítógépre. Az „Ez jó nekünk” című sorozatunk első részében egy naptárt mutattunk be, most pedig a Sefaria nevű remek alkalmazás következik.


A Sefaria elképesztő mennyiségű tartalommal bír, s habár a szövegek héber nyelvűek, a legtöbb mű angol fordítást kapott. Benne van többek között a teljes Tanach, a Mishna, a Talmud, a Midrás, a Halacha, tartalmaz liturgikus szövegeket, kommentárokat és filozófiai írásokat, szóval kimeríthetetlen kincsesbánya. 

A könyvtár letölthető, s habár elég sok helyet elfoglal, megéri. A teljes adatbázis jelenleg 673 MB (milyen kár, hogy nem 613, de ne legyünk telhetetlenek). Letöltött könyvtár esetében offline módban tehát internetcsatlakozás nélkül bújhatjuk az irodalmat, s mivel az app kiváló keresőmotort kapott, a keresett szöveg azonnal előteremthető. Rabbiknak és rabbijelölteteknek alighanem kötelező alkalmazásról van szó, hiszen a leírás szerint megtaláljuk benne a nagy zsidó bölcsek Tóra-, Mishna- és Talmud kommentárjait éppen úgy, mint mai szerzők munkáit.

A program a History menüpontban nyomon követi, hogy eddig mit olvastunk, szóval ha belevetjük magunkat a böngészésbe, és elveszítjük a fonalat, akkor az előzmények visszakereshetők, sőt, lehetőség van az éppen olvasott szöveg mentésére is. A bellítások között kiválaszthatjuk, hogy kétnyelvű módban (angol és héber) akarjuk-e használni az adatbázist, vagy megelégszünk a két nyelv közül az egyikkel, s beállíthatjuk azt is, hogy a szefárd vagy az askenázi rítust akarjuk követni.  

Ami minket illet, ez az app nekünk: jó. Ide kattintva letölthetik, ha megtetszik, használják örömmel.

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek

Kommentek