Boldog születésnapot, Mark Knopfler!

2022. Augusztus 12. / 09:30


Boldog születésnapot, Mark Knopfler!

Ha egy miskolci mérnök, bizonyos Knopfler Ervin 30 éves korában nem menekül el a nácik elől 1939-ben, akkor a fia talán itthon lett volna országos hírű gitáros. De mivel Knopfler mérnök úr Mark nevű fia már Glasgow-ban született meg éppen 73 éve, 1949. augusztus 12-én, ennek következtében nem a magyar, hanem az angolszász popzenei világban nőtte ki magát világsztárrá a Dire Straits frontembereként. Boldog születésnapot, Mark Knopfler!

Mark Knopflert évtizedek óta a világ egyik legjobb, pontosabban szólva egyik legtechnikásabb gitárosaként tartja számon a  világ, és szomorú belegondolni, hogy ha ennek a kivételes zenei tehetséggel megáldott embernek Magyarországon kellett volna boldogulnia, akkor – az ország nyelvi és földrajzi sajátosságai miatt – a magyar határokon túl alig ismernék a nevét. 

m1.jpgFotók: Markknopfler.com

Persze, abba meg egyenesen rettenetes belegondolni, hogy ha az édesapja, Knopfler Ervin annak idején nem hagyja el Magyarországot, akkor milyen szörnyű sorsra jutott volna a vészkorszakban... Knopfler Ervin ugyanabban az évben született, mint Radnóti Miklós, azaz 1909-ben, ám míg Radnóti a faji törvények miatt 1944-ben meggyilkolták, Mark Knopfler édesapja Istennek hála szép kort ért meg: 84 évesen halt meg. Elszorul az ember szíve, ha arra gondol, hogy ugyanezt a kort Radnóti és a többi mártír is megélhette volna...

De a mai nap nem a szomorúságé, hanem az örömé, hiszen ma ünnepli 73. születésnapját Mark Knopfler, a brit zene világsztárja, akit édesapja révén mi is a magunkénak érzünk. Sok-sok sláger szerzője, sok-sok gitáros példaképe, sok-sok megérdemelt elismerés tulajdonosa, aki a különleges játáktechnikájával, kellemes és azonnal felismerhető orgánumával, valamint a rockzenét megújító zenei ötleteivel világhírre segítette a Dire Straits nevű zenekart – miközben megmaradt olyan kedves, szerény és csöndes embernek, mintha nem is világsztár volna, hanem egy közülünk. 

Illetve hát az utóbbi tagmondat azonnal pontosításra is szorul, hiszen Mark Knopfler végtére is valóban egy közülünk: egy magyar származású zsidó, aki történetesen Skóciában született.

Éljen az emberi kor végső határáig boldogságban és egészségben!

(Címlapkép: Get Lucky Photos/Zoriah. Forrás: Markknopfler.com)

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek