A szelíd gúny bölcsessége: Kardos Péter főrabbi 85. születésnapjára

2021. Május 11. / 19:51


A szelíd gúny bölcsessége: Kardos Péter főrabbi 85. születésnapjára

Idén 55 éve házasodott, idén 50 éve avatták rabbivá, idén 30 éve, hogy ő az Új Élet szerkesztője, a magyar rabbikar korelnöke, sokat látott ember, akinek mindenre van egy rezignáltan szellemes, éles és mégis megbocsátó megjegyzése. Hát igen, ilyenek vagyunk. Ő már tudja, hiszen 85 éve néz minket.

Gömbös Gyula Magyarország miniszterelnöke 1936 májusában, amikor megszületik, ő néhány hónap múlva meghal, követi majd Imrédy, Bárdossy, Sztójay és a többiek, a magyar holokauszt, amely az édesapját elpusztítja, neki magának sohasem gyógyuló lelki sebeket okoz még kicsi gyermekkorában. Neki és egész apátlan nemzedékének.

A húszas éveiben kezdi el, a nagy ötvenhatos távozási hullám után, a kántorképzést Scheiber Sándor hívására, de szerényen megmarad idegenvezetőnek éveken át, mielőtt rabbivá is válna. Mert kivételes nyelvtehetség, olyan neológ rabbi, amilyenek a régiek voltak, bevethető, otthon van egész Európában Lengyelországtól Svédországig, mindkét helyen dolgozik is majd. Továbbá tud énekelni, multifunkciós rabbi és kántor egy személyben, mi az, hogy tud énekelni, gyönyörű, felejthetetlenül meleg hangja van és olyan repertoár tudója, amely már szinte csak vele, által és a tanítványai által él tovább.

Az évtizedek teltek és ő hűséges maradt, egyszer házasodott, 55 éve, egyszer választott zsinagógát, a felavatása utáni évben és azóta is ott szolgál, máig. Pedig világlátott és mozgékony, érdeklődő, élesen látó, jól tájékozódó ember.

Néz. Néz Gömbös Gyula országlásának utolsó éve óta, nézi Horthyt, Szálasit, Rákosit, Kádárt, nézte a rendszerváltást és nézi a mai Magyarországot. Megtanult bennünket, embereket alaposan, ez a munkája, az emberismeret rabbiként. És néha tesz egy-egy halálosan pontos megállapítást arról, hogy az élet olyan, mint a Síp utca, mi magyar zsidók éppen olyanok vagyunk, mint a többi magyarok és nem magyarok és zsidók és nem zsidók, szóval, hogy mi, emberek, nem vagyunk annyira veszettül bonyolultak, nem mindig vagyunk annyira vonzóak sem, de ő bír minket türelemmel, megfigyeléssel, éles, mégis megbocsátó megjegyzéssel, figyelemmel.

Önmagával készített kis riportokban számol be az Új Életben megfigyeléseiről, rövid, karcos szövegekben, amelyek világossá teszik, hogy annak ellenére, hogy jól ismeri, mégis szereti az életet. Az élet pedig, szerencsére, viszontszereti őt, élteti az Örökkévaló.

Éltesse még minimum 35 éven át, az emberi kor legvégső határáig. Boldog születésnapot!

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek

Kommentek