60 éves lett Sean Penn, Madonna volt férje, Woody Allen színésze  

2020. Augusztus 18. / 09:15


60 éves lett Sean Penn, Madonna volt férje, Woody Allen színésze  

Woody Allen filmjében a világ második legjobb gitárosa, Madonnának viszont az első férje volt még a ’80-as években. A Farm, ahol élünk-ben tűnt fel még 1974-ben, azóta van már két Oscar-díja is a háborúellenes és melegjogi aktivistaként is szorgalmas Sean Pennek. 

Rendező édesapjának felmenői orosz és litván zsidó bevándorlók, színésznő édesanyja ír és olasz katolikus családból jön. Sean – akárcsak fiatalon meghalt testvére, Chris Penn – színész lesz végül, némi jogi tanulmányok után. Pályája 14 éves korában indul, amikor feltűnik egy apró szerepben az apja által rendezett TV-sorozat, A Farm, ahol élünk egyik epizódjában. 

Filmre csak a ’80-as évek elején kerül és az olyan darabokra, mint a Játsz/ma, Az őrület határán, A titokzatos folyó, illetve a zsidó melegjogi aktivistát és mártírt bemutató film, a Milk címszerepe, csak a ’90-es évektől fogva kerül sor. Ezeket megelőzően letud egy mindkét fél visszaemlékezése szerint rémes 4 éves házasságot Madonnával, akivel egyébként egymást követő napokon van a születésnapjuk: úgy látszik, hogy ez önmagában még nem elég a jó házassághoz. 

A ’90-es éveket a laza és önsorsrontó, Woody Allen által kitalált jazz-gitáros, Emmet Ray szerepével zárja „a világ második legjobb gitárosa”-ként: a filmet általában Allen sikerültebb ’90-es évekbeli mozijai között tartják számon és abban, hogy ez így alakult, Pennek is van némi érdeme. 

A második Oscart Harvey Milk, a kivételesen bátor melegjogi aktivista, az Egyesült Államok történetének első nyíltan meleg választott politikusa, az LMBTQ-mozgalom mártírjának eljátszása hozta meg 2008-ban Pennek, aki maga is a melegek jogegyenlőségének harcos híve, elsősorban ezért is vállalta a szerepet. Az is összeköti továbbá az általa játszott Milkkel, hogy ő is, akárcsak Penn, az Egyesült Államokba érkező litvániai zsidó bevándorlók leszármazottja volt.

Penn politikai kérdésekben kontinenseken átívelően hallatja a hangját, markánsan baloldali. De nem csak beszél: személyesen megy segíteni 2010-ben a Katrina hurrikán áldozatainak, a haiti földrengés után is támogatja a mentési munkálatokat, a helyszínen oszt segélyt a 2011-es pakisztáni árvíz károsultjainak. 

A rendezőként is aktív Penn tegnap lett 60 éves, vagyis éppen félúton a 120-hoz: ez pedig, figyelembe véve, hogy eddig sem unatkozott, a legszebb reményekre jogosít minket. 

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek