60 éves lett Jean Claude Van Damme akcióhős

2020. Október 19. / 11:34


60 éves lett Jean Claude Van Damme akcióhős

Az apai nagyija volt zsidó, ő maga pedig izraeli producereknek köszönheti a karrierjét. Az erősfiúk, mint ezt nem győzzük folytonosan hangsúlyozni, nagyon gyakran zsidók a moziban és erre nyugodtan legyenek büszkék, mert menő.

A tökéletes katona természetesen göthös, szemüveges kisfiú volt, akit egyszerre küldött el balettozni és karatézni az apukája. A karate jött be neki inkább, sorban nyerte a versenyeket testépítőként és harcművészként, aztán, némi nehézségek után, karriert csinált két izraeli producer, Moshe Diamant és Menahem Golan keze alatt. Vallásjogilag ugyan nem zsidó, de a pályája azért mégis zsidóvá teszi valamelyest. 

Neki is a ’90-es évek, esetleg a ’80-asok volt az igazán nagy korszaka, de a Feláldozhatók-sorozatban, ahol még egyszer feltűnik mindenki a régi nagyok közül Chuck Norristól Schwarzeneggeren át a zsidó nagymamát szintén felsorakoztató Stallonéig, újra visszahozta a kőkekmény és nem kevésbé infantilis akciófilmek hőskorszakát a jelenbe. 

És akkor még egyszer: a zsidók ilyenek. Izmosak, elszántak, félelmet nem ismerők. Legalábbis némelyek közülük, nincs ebben semmi meglepő. Elképzelhető az is, hogy Jean Claude Van Damme nem tartozik az egyetemes filmművészet legnagyobb figurái közül az első tízbe, nem egészen kizárt, hogy így van, de azért szeretni akkor is lehetne, ha nem lenne zsidó az apai nagymamája és nem izraeli producerek segítettek volna megmutatni nekünk, hogy mit tud.

Tegnap lett 60  éves, egy érett, középkorú, sokra hivatott akcióhős. Isten éltesse sokáig!

Címlapkép: Jean-Claude Van Damme Jeruzsálemben

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek

Vezetőink
Mester Tamás BZSH-elnök (1967)
2021. Május 05. / 22:04

Mester Tamás BZSH-elnök (1967)

Izrael
Ma este a terroristák ismét támadták Izraelt

Kommentek