Címkék

dr. Grósz Andor

Közélet / 2023. November 30. / 10:43

Budapesti konferencia Izraelről, ahol egység van az erőszakkal szemben

– Az izraeli háború kirobbanása óta a kormány támogatottsága még a muszlim közösségekben is észrevehető mértékben növekedett, amire korábban nem volt példa – mondta Jákov Hadas-Handelsman, a Zsidó Állam budapesti nagykövete a Danube Institute minap rendezett budapesti konferenciáján. A tanácskozáson beszédet mondott dr. Grósz Andor, a Mazsihisz elnöke is.

Mazsihisz hírek / 2023. November 22. / 14:51

Milorad Dodik: „Látogatásom az Izrael melletti kiállásunk kifejezése”

A munkalátogatáson Budapesten tartózkodó Milorad Dodik, a boszniai Szerb Köztársaság elnöke ma reggel megtekintette a Dohány utcai zsinagógát és a magyar zsidó múzeum gyűjteményét. A politikust a zsinagógánál dr. Grósz Andor, a Mazsihisz elnöke, míg a zsidó múzeumban dr. Toronyi Zsuzsanna igazgató fogadta. Milorad Dodik a délután folyamán a Holokauszt Emlékközpontban folytat megbeszéléseket.

Hírek, lapszemle / 2023. November 21. / 10:07

A Mazsihisz elnöke a Magyar Hangnak: Ez a civilizált emberiség és a terrorizmus háborúja

– Nyugodtan élhetünk, nincs okunk rettegni. Azt gondolom, hogy ma jobb Magyarországon zsidónak lenni, mint egy sor európai országban, vagy akár az Amerikai Egyesült Államokban – fejtette ki a Magyar Hangnak adott interjújában dr. Grósz Andor, a Mazsihisz elnöke. Elmondta: a magyar kormány izraeli-palesztin konfliktussal kapcsolatos álláspontja a zsidóság számára pozitív irányvonal.

Mazsihisz hírek / 2023. November 20. / 17:08

Izraeli gyerekek a Goldmarkban: Egy nép, egy szív

A Mazsihisz mintegy 140 gyermeket látott vendégül szüleikkel együtt a Szövetség Síp utcai székházának Goldmark termében. A fogadáson jelen volt Jákov Hadas-Handelsman, Izrael budapesti nagykövete, dr. Grósz Andor, a Mazsihisz elnöke, dr. Frölich Róbert országos főrabbi és Mester Tamás, a BZSH elnöke, a Mazsihisz alelnöke is.

Kultúra / 2023. November 20. / 10:24

Dohány-zsinagóga: Telt házzal ünnepeltük a 150 éves Budapestet és a magyar kultúrát

Olyan sokan voltak kíváncsiak a Budapesti Fesztiválzenekar (BFZ) tegnap esti hangversenyére a Dohány utcai zsinagógában, hogy a földszint zsúfolásig megtelt, és nemcsak az első, de a második emeleti karzatot is meg kellett nyitni a közönség előtt. Az előadást – a Zsidó Budapest 150 éve programsorozat keretében – a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) és Erzsébetváros önkormányzata szervezte.

Mazsihisz hírek / 2023. November 16. / 20:14

A Mazsihisz elnöke a kancelláriaminiszternél

A magyar zsidó közösséget érintő, aktuális kérdésekről, a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) egyes intézményeinek fejlesztéséről és a jövő évi holokauszt megemlékezésekről volt szó azon a megbeszélésen, amelyet a napokban folytatott dr. Grósz Andor, a Mazsihisz elnöke Gulyás Gergellyel, a Miniszterelnökséget vezető miniszterrel.

Mazsihisz hírek / 2023. November 08. / 10:48

A Mazsihisz elnöke a belügyminiszterrel tárgyalt

A magyar zsidó közösséget érintő aktuális ügyek szerepeltek annak a megbeszélésnek a napirendjén, amelyet dr. Grósz Andor folytatott Pintér Sándor belügyminiszterrel. A héten lezajlott találkozót a Mazsihisz-elnök kezdeményezte.

Izrael / 2023. November 05. / 13:37

Grósz Andor: Magyarország zsidó szempontból az egyik legnyugodtabb hely jelenleg a világon

Grósz Andort, a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) elnökét a Hamász Izrael elleni terrortámadásáról és annak következményeiről, valamint az ennek nyomán egyre inkább felbolyduló európai helyzetről kérdezte Bolgár György a Klubrádió a Megbeszéljük című adásában.

Hírek, lapszemle / 2023. Október 30. / 19:41

Szombatfogadás és szombati istentisztelet Fináli Gábor rabbi vezetésével Baján

Fináli Gábor évek óta jár Bajára mártír-istentiszteletet tartani, és ilyenkor mindig arra biztatta a résztvevőket, hogy valami mást is csináljanak év közben, hogy a zsidóságról ne csak a megemlékezés és szomorúság jusson az emberek eszébe. A múlt hétvégén ez meg is valósult: Fináli rabbi – Klavanszkij Anatolij kántor közreműködésével – szombatfogadást és szombati istentiszteletet vezetett a helyi könyvtárban, amely valaha a zsinagóga épülete volt.

Hírek, lapszemle / 2023. Október 29. / 12:52

Dr. Grósz Andor: Hadházy Ákos és Novák Előd nem a jó ügyet képviselték

– A magyar parlament arról szavazott, hogy elítéljen egy terrorszervezetet. Ez volt a kulcsa a határozattervezetnek. A két képviselő, aki nemmel szavazott, Hadházy Ákos és Novák Előd nem a jó ügyet képviselték, amikor nem ítélték el azt a terrorszervezetet, amely ártatlan embereket gyilkolt meg. Nem vették figyelembe, hogy az erőszak erőszakot szül – nyilatkozta a Hírklikk.hu portálnak a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) elnöke.

Zsidó világ / 2023. Október 27. / 09:48

NÖRI: „Okos parcellakő" került három budapesti zsidó temető bejáratához

A Nemzeti Örökség Intézete (NÖRI) úgynevezett „okos parcellakövet" állított tegnap a Kozma utcai zsidó temető, a Csörsz utcai ortodox zsidó temető és a Farkasréti zsidó temető bejáratához. Az információs parcellaköveken található QR-kód beolvasásával azoknak a személyeknek az életrajzát olvashatjuk el, akik az adott temetőben nyugszanak, és akiknek a sírja a Nemzeti Sírkert részeként védett. Beszédet mondott dr. Grósz Andor, a Mazsihisz elnöke is.

Mazsihisz hírek / 2023. Október 25. / 17:56

„Szeretünk titeket” – üzenték budapesti kisdiákok izraeli társaiknak

A budapesti Csia Lajos Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola tíz éves diákjai a napokban ellátogattak a Dohány utcai zsinagógába, ahol azzal fejezték ki az Izrael melletti kiállásukat, hogy hoztak egy saját készítésű tablót, amelyre Dávid-csillagot rajzoltak, s beleírták a 23. zsoltár szövegét. A Mazsihisz elnöke, dr. Grósz Andor meghatottan vette át az ajándékot, és azt mondta a gyerekeknek: „azért vagyunk emberek, hogy kiálljunk egymásért".