Filmek, koncertek, ősbemutatók – október elején kezdődik a 22. Spinoza Zsidó Fesztivál

2024. Szeptember 19. / 08:24


Filmek, koncertek, ősbemutatók – október elején kezdődik a 22. Spinoza Zsidó Fesztivál

Október 5. és 20. között rendezik meg a 22. Spinoza Zsidó Fesztivált, 14 programmal, 4 premierrel, két ősbemutatóval és 84 közreműködővel a Dob utcában.

A fesztivál alatt a Spinoza Színházban drámák, színdarabok, filmek, koncertek, előadások várják a közönséget. A Spinoza Zsidó Fesztiválon bemutatókat is tartanak. A programsorozatot október 5-én az Én, Zsa Zsa című monodráma ősbemutatója nyitja, Létay Dóra alakításával.

A másik ősbemutató A Zsidó Kutya című dráma, amely egy kutya szemszögéből mutatja be a holokauszt tragédiáját, miközben alapvető emberi értékekről, barátságról, összetartozásról szól. A monodrámát Adam Meir amerikai színész adja elő magyarul a Spinoza Színházban.

A fesztiválon három filmet is bemutatnak. Dénes Gábor filmpremierjéből a nézők megrendítő történeteket ismerhetnek meg a zsidó munkaszolgálatról.

A Spinoza közönsége láthatja először Surányi András filmjét Fischer Iván életútjáról Karmester varázspálcával címmel. Szintén ő jegyzi a Bródy-vallomások című filmet, amely a zenész édesanyja emlékére készült, sok zenével.

A koncertekkel is várják a közönséget. A Sabbathsong, illetve Klein Judit és a Haverim klezmer együtteseken túl, Fellegi Balázs Leonard Cohen-dalokból válogat, továbbá Nógrádi Gáborral együtt például Gershwint, Seresst, Bernsteint is megidézik.

A Spinoza szórakozva tanító drámáiból is néhány műsoron lesz a fesztiválon, köztük a zsidó állam megálmodójáról, Herzl Tivadarról szóló kávéházi dráma, valamint a Capáról, a világhírű háborús fotósról szóló színmű.

Balázs Gábor eszmetörténész az idén a Hősnők és/vagy rosszlányok a Bibliában címmel tart előadást.

A fesztiválon Csákányi Eszter, Gyabronka József, Makranczi Zalán, Ódor Kristóf, Grisnik Petra, Létay Dóra, Nógrádi Gergő, Klein Judit, Fellegi Balázs és még több mint 70 közreműködő vesz részt. (MTI)

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek