Hozzávalók

  • 600-700 g marhahús (zaftos, de nem zsíros része)
  • 2-3 db ritka csont, egy kis darab velős csont
  • 2 közepes nagyságú sárgarépa
  • 1 szál nagyobb petrezselyemgyökér
  • 1 kisebb darab karalábé, egy közepes vöröshagyma
  • 5-6 gerezd fokhagyrna
  • 1 marék fehér bab
  • kevés só izlés szerint
  • 5-6 szem fekete bors
  • kevés pirospaprika
  • 3 liter hideg víz.

Elkészítés

  1. A húst kikóserozás után egy tálba helyezzük, míg elkészítjük a zöldségeket. A megtisztított zöldségeket is egy tálba tesszük a főzésükig. A velős csontot átkötjük, hogy főzés során a velő ne csúszhasson ki. A fazékba beleöntjük a vizet, majd óvatosan belehelyezzük a csontokat és a velős csontot, valamint a hűst, és kis lángon feltesszük főni. A keletkezett habot a felszínéről eltávolítjuk, hogy szép tiszta levet kaphassunk a főzés végén. Mikor a hús puhulni kezd, belehelyezzük a zöldségeket és a fűszereket. Ha puhára főtt, kiemeljük a levesből a húst a zöldségekkel, és leszűrjük egy mély tálba.