Hozzávalók
- 25 dkg teljes kiőrlésű búzaliszt
- 25 dkg búzaliszt
- 1 zacskó szárított élesztő
- 0.5 ek só
- 2 dl víz
- 3 dl aludttej (vagy kefír)
- késhegynyi kardamom (elhagyható)
- őrölt szerecsendió
- 15 dkg durvára tört dió
Elkészítés
- A lisztbe keverje bele az élesztőport és a sót. A vízben az aludttejet a kardamomot és egy csipet sót langyosítson meg, majd adja a liszthez. Az egészet konyhai robotgéppel kb. 5 percig dagassza, amíg a tészta hólyagos lesz. Hagyja szobahőmérsékleten addig kelni, amíg a duplája lesz, ez kb. 1 óra.
- Lisztezett deszkán alaposan gyúrja át a tésztát, közben dolgozza bele a diót is. Formáljon 12 zsemlét, majd ültesse őket kizsírozott tepsire. Pihentesse 15 percig, majd 180 C fokon (gázsütő 2-3 fokozat) süsse 45 percig.