Partizánnők – interaktív előadás a Rumbach Zsinagógában
Máj. 09.

Partizánnők – interaktív előadás a Rumbach Zsinagógában

Információk

Dátum

2024.05.09.

Időpont

19:00 - 20:30

Helyszín

Rumbach zsinagóga - Budapest VII. kerület, Rumbach Sebestyén utca 11-13.

Leírás

2024. május 9-én, csütörtök este 7 órakor egy egészen különleges színházi előadás helyszíne lesz a Rumbach utcai Zsinagóga. Színházi szakemberek vándorszínházi formába öntötték Judy Batalion Partizánnők című könyvét, amely a lengyelországi gettóban zajló ellenállás történeteiből mesél, hősei fiatal zsidó nők. Az előadáson a részvétel ingyenes, de regisztrációhoz között.

•● INGYENES REGISZTRÁCIÓ ●•

A könyvből a rendező és a dramaturg történeteket válogatott ki, amelyeket a valódi partizánnőkhöz hasonló életkorú fiatalok olvasnak fel nekünk a zsinagóga különböző helyszínein. Az előadás során öt különböző helyszínen folynak történések, mind az öt helyszínen egy másik lány várja a közönséget, a nézők kis csoportokra osztva közlekednek, egy történet meghallgatása után tovább vándorolnak a következő helyszínre.

IMG_4962.jpeg

„Vándorszínházi előadásunk kiindulópontja Judy Batalion Partizánnők című előadása. Ez a könyv azokról a fiatal lengyel zsidó ellenálló nőkről szól, akik az életüket kockáztatva harcoltak gettókban, erdőkbe menekülve partizánalakulatokhoz csatlakozva.

Ezek a fiatal nők földalatti újságokat szerkesztettek, társadalmi aktivistákként léptek fel, a zárt gettók és a városok között embereket, iratokat, információt, fegyvereket csempésztek. Mentőhálózatot hoztak létre, hogy zsidó társaik elrejtőzhessenek, népkonyhákat hoztak létre árvák számára.

parti_1080x636px.png

Az előadás létrehozása során gimnazista és egyetemista korú lányokkal dolgoztunk együtt, és a partizánnők történetein keresztül gondolkoztunk bátorságról, nemi szerepekről, örökölt sorsainkról, berögződéseinkről, hogy hogyan érzik magukat fiatal nőként ma Magyarországon, érezték-e szükségét már a lázadásnak, az ellenállásnak, és ha igen mit léptek. Fontos célunk, hogy általuk minél több fiatalhoz eljusson ez a történet, és a történeten keresztül az a szemlélet, amit ezek a nők képviseltek. Előadásunkban nem csak a könyvben szereplő nők történetei hangzik el, hanem a szereplők saját élettörténeteik, gondolataik, szövegeik is helyet kaptak a produkcióban.”

Szereplők: Bokor Mira, Galambos Vera, Kovács Zsófia, Nagy Noémi, Vörös Ráhel, Födő Noa

Dramaturg: Törley-Havas Sára
Rendező: Hidvégi Nóra

Az előadás a Holokauszt 80 emlékév programja.

Kérjük, támogassa idén is adója egyházaknak adható 1%-ával a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége munkáját!
Technikai szám: 0358

Támogatók:Tamogatok (002).jpg