Holokauszt 80 emlékév: Sorsok és történetek – új kiállítás a holokauszt komáromi fejezetéről

2024. Június 16. / 09:09


Holokauszt 80 emlékév: Sorsok és történetek – új kiállítás a holokauszt komáromi fejezetéről

Komárom | Töredékek – Komáromi sorsok és történetek a vészkorszak idejéből címmel nyílt emlékkiállítás a Menházban. A tárlat egyik fő célja, hogy konkrét élettörténeteken keresztül hozza közelebb a befogadóhoz a holokauszt komáromi fejezetét. Vataščin Péter írása / Forrás: ujszo.com.

Három intézmény együttműködésének köszönhetően nyílt meg a Töredékek c. tárlat. A Duna Menti Múzeum (DMM) mellett a Nyitrai Állami Levéltár Komáromi Fióklevéltára, ill. a Komáromi Zsidó Hitközség (KZSH) közös szervezésében valósult meg az autentikus helyszínként aposztrofált Menház épületében.

A megnyitó közönségét Pasternák Antal, a KZSH elnöke, Lukáš Paluga, a fióklevéltár vezetője, valamint Paterka Pál, a DMM igazgatója köszöntötték. Közreműködött Szebellai Dániel színművész, ill. a komáromi Művészeti Alapiskola előadói.

Balról: Katarína Répásová, Paterka Pál, Lukáš Paluga, Szebellai Dániel a megnyitón (a szerző felvétele)Balról: Katarína Répásová, Paterka Pál, Lukáš Paluga, Szebellai Dániel a megnyitón (a szerző felvétele)

A kiállítást annak kurátora, Szabó Csekei Tímea művészettörténész, a DMM munkatársa, ill. Katarína Répásová levéltáros, társkurátor ismertették. Szabó Csekei elmondta, a levéltár nyílt napján a komáromi zsidóságról szóló dokumentumokra lett figyelmes. Ekkor jutott eszébe, hogy érdemes volna ezeket külön is bemutatni a holokauszt 80. évfordulóján úgy, hogy melléjük helyezik a városhoz kötődő és zsidó származású művészek alkotásait. Emlékeztetett: a komáromi zsidókat kereken nyolc évtizede, 1944 júniusának közepén deportálták. Mintegy 2000-en vesztek oda a haláltáborokban. Futólag utalt arra, hogy a kiállított művészeket milyen személyes tragédiák érték a vészkorszakban. Harmos Károly például a feleségét vesztette el. Reichentál Ferenc pedig 1948-ban az Egyesült Államokba emigrált. „Miután családját nem találta többé életben, képtelen volt visszatérni Komáromba“ – mondta a művészettörténész.

A bemutatott tárgyegyüttes a Menház két kisebb termében tekinthető meg. A levéltári dokumentumok bepillantást engednek a holokauszt komáromi eseményeibe. Mellettük Harmos Károly, Kincs Mór és fia porcelánkészítő, Rauscher György, Reichentál Ferenc és Szóbel Géza 12 alkotását lehet megnézni. A műtárgyak nagy része a DMM gyűjteményéből származik, melyeket a Komáromi Klapka György Múzeumból és magángyűjteményekből kölcsönzött művek, valamint fényképek és levéltári dokumentumok egészítenek ki. A kísérőszövegekben a kurátorok igyekeztek röviden bemutatni a művészek életét, művészetét – s egyben fel kívánták hívni a figyelmet a holokauszt tragédiája nyomán elszenvedett kulturális veszteségeinkre is.

A kiállítás 2024. október 25-ig tekinthető meg, amelyhez előzetes egyeztetésre van szükség a kile@menhaz.sk címen vagy a 35/7731-224-es telefonszámon.

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek