A Tóra Fényénél – Megnyílt a HDKE egyedülálló kiállítása a sokszínű orthodox zsidó világról

2024. Április 26. / 13:17


A Tóra Fényénél – Megnyílt a HDKE egyedülálló kiállítása a sokszínű orthodox zsidó világról

A Tóra Fényénél – Sokszínű orthodox zsidó életvilágok a vészkorszak előtt címmel nyitotta meg kiállítását a Holocaust Dokumentációs Központ és Emlékgyűjtemény Közalapítvány (HDKE). Fontos kiemelni, hogy világokról beszélünk, hiszen épp az orthodox közösségek sokszínűségét hangsúlyozza ki a tárlat, amelyen 2022 óra dolgoznak az Emlékközpont munkatársai. A kiállítás a Páva utcai zsinagóga karzatán tekinthető meg.

A kiállítás a magyarországi hagyományos zsidóság közép-európai begyökerezettségét és életmódjának változását hivatott bemutatni, hangsúlyosan a cseh-morva és Habsburg Galícia területéről érkező zsidóság szociokulturális különbségeit, a magyarországi orthodox zsidóság Nyugat és Kelet közötti elhelyezkedését. A mentalitástörténeti kiállítás az életmód megőrzésének módjaira, a hagyományok átmentésének útjaira helyezi a hangsúlyt. A látogatók számára a mindennapi élet tükrében teszi megfoghatóbbá a témát.

Az Emlékközpont célja közelebb vinni az orthodoxia világképeit a mai emberhez. A tárlat igyekszik árnyalni az előítéletes képet, amit nem csak a nem zsidó társadalom, de a zsidó közösségek maguk is hajlamosak erősíteni.

Fontos hangsúlyozni, hogy ez nem egy holokauszt kiállítás. Ahogy a HDKE kiállításmegnyitóra szóló meghívójában is megfogalmazták: „Célunk nem pusztán a megkülönböztetés és a deportálás bemutatása, hanem a társadalmi begyökerezettség, sokszínűség felmutatásával a veszteség tudatosítása. A kiállítás a közösségi és családi élet tárgyi és dokumentum-örökségéből mutat be válogatást a kárpát-medencei hagyományos zsidóság differenciáltságát felmutatva, archív fotókkal gazdagon illusztrálva.”

A kiállítás tematikájában egy bonyolult és sokszínű orthodox világot vizsgál meg és tár elénk, ahol a különbségek eredőjeként meghatározó tény az, honnan származik az adott közösség, és a valláson belül milyen orthodox irányzatot követtek az emberek.

pávautca-ortodox-grósz.jpg

A megnyitó így egy olyan kiállításba engedett betekintést, amit mindenkinek érdemes meglátogatnia, akkor is, ha eddig kevés információ birtokában volt az orthodox közösségeket illetően, valamint akkor is, ha már rendelkezett valamennyi tudással ezen közösségek életének jellegzetességeiről.

Hiánypótló ugyanis, amit ez a kiállítás szolgál. A holokauszt előtt az ország 60 százaléka orthodox és haszid volt, továbbá a holokauszt áldozatainak jelentős része is ehhez az irányzathoz tartozott. Kötelességünk megemlékezni erről a kívülről talán zárt világról, amely egykor szerves részét képezte az országban élő – kiemelten a vidéki – zsidó közösségnek.

Ilyen átfogó, tematikus kiállítás még sosem volt itthon, ami ilyen mélységig járná körbe és mutatná be, országos kiterjedésben az orthodox zsidóság életét.

A kiállítás egyébként tökéletesen szemlélteti azt az új látásmódot, amit a HDKE képviselni kíván a jövőben. A holokauszt nem csak a borzalmakon keresztül mutatható be. Az Emlékközpont bepillantást enged az egykor virágzó orthodox zsidó életbe, amely éppúgy rámutat a jelent eluraló hiányra. Ez a stratégia pedig közelebb visz egy olyan társadalmi csoporthoz, amivel kapcsolatban megannyi sztereotipikus kép él az emberek fejében.

Glässer Norbert, a kiállítás kurátora.Glässer Norbert, a kiállítás kurátora.Fotók: HDKE Facebook-oldala

A Tóra Fényénél kiállítás nem egy adaptált tárlat, hanem egy teljes mértékben saját munka, egy hagyományos világ bemutatása modern eszközökkel és szemlélettel.

Az eseményen tárlatvezetést tartott dr. Glässer Norbert, a kiállítás kurátora.

A kiállítás megnyitóján mások mellett köszöntőt mondott dr. Grósz Andor, a Holokauszt Emlékközpont kuratóriumának elnöke, a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) elnöke.

A kiállítást megnyitotta Szalay-Bobrovniczky Vince, a Miniszterelnökség Civil és Társadalmi Kapcsolatokért Felelős Helyettes Államtitkára.

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek