Öröm és gyász – szerda este beköszönt Lág BáOmer
ünnepe

2022. Május 16. / 12:40


Öröm és gyász – szerda este beköszönt Lág BáOmer ünnepe

Az Omer-számlálás 33. napján a halál visszavonult Rabbi Akiva tanítványai közül. A széthúzás tizedelte meg őket a Talmud szerint, mert a vita épít, de a széthúzás, a gyűlölet öl. Az ünnep idén május 18-án, szerda este köszönt be.

Az Omer-számlálás harmincharmadik napja, vagyis Ijjár hónap tizennyolcadika, egy kivételes nap az Omer-számlálás időszakában, ugyanis ekkor felfüggesztésre kerülnek a gyászszokások és némi ünnepi jellege is van a napnak.

A Talmud beszámol arról, hogy a Pészach és a Sávuot közötti időszakban 12 ezer pár halt meg Rabbi Akiva tanítványai közül, mert méltatlanul bántak egymással. Az Omer-számlálás gyászidőszaka erre a tragédiára emlékezik. 

Az Omer-számlálás pedig arra, hogy a tragédia véget ért. A megbékélésre és a befogadásra, a megbocsátásra és a kegyelemre. Arra, hogy a viszály, a széthúzás büntetése véget ért.

A Lág bá Omer, a 33. nap (a LáG az l és g hangot jelölő héber betűk összevonása, a héber betűknek számértéke is van és a LáG, az l és a g együtt 33-at jelent) esély a kibékülésre, a meglévő feszültségek feloldására.

A Talmudban szereplő Atyák Tanításai nevű aforizmagyűjtemény szerint kétféle vita van alapvetően az emberek között: az egyik arra irányul, kinek a kezében legyen a hatalom, nem szól valódi nézetkülönbségekről, koncepciók eltéréséről, a közösségről, csak a hatalomról. Ez pusztít, minden közösséget szétver, ha nem ér időben véget. A másik, az Ég üdvéért folytatott vita Istenről szól, hogy hogy jussunk közelebb hozzá, ezek nélkül a viták nélkül szintén nem élhet túl egy közösség. Az a feladatunk, tanítja a Lág báOmer, hogy a rossz vitákból jó vitákat csináljunk, hogy ne a hatalomról, hanem a zsidó közösség megerősítéséről, szolgálatáról, ne a dominanciáról, hanem a befogadás mikéntjéről vitatkozzunk, közösen. Ez az, ami megállíthatja a pusztítást.

És még valami: Rabbi Akiva tanítványai alighanem nagy tudósok voltak. A Tóra ismerete azonban, ha nem párosul könyörületes szívvel, nem segít. Viszont lettek Akivának új tanítványai, akikben megvolt szív és ész egysége. Vagyis tanítványokká kell lennünk, mert a Tóra ismerete nélkül sem megy. Csak általuk, az új tanítványok révén élhettünk túl.

Csak akkor lesznek zsidók a földön, ha megtanulunk, jól, okosan, együttérzően, szívből és szeretettel vitatkozni egymással.

Lobbanjanak fel a lángok szerda este (2022. május 18.) beköszönt a Lág BáOmer örömnapja, hogy tudassa, nincs már messze a nyár. Hogy eljön, sőt szinte már itt is van! 

Pészach második estéjétől elkezdődött a negyvenkilenc napon át tartó Omer-számlálás. A második estétől minden este számláljuk a napokat. Az ötvenedik napon lesz Sávuot ünnepe. A Sávuot „heteket” jelent, ami a számlálás héthetes időszakára utal. A számlálás célja az, hogy a kivonulás ünnepe után lélekben felkészüljünk Sávuotra, a Tóraadás ünnepére.

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek

Kommentek