Mindennek ideje van – Elstartolt a PurimFeszt 

2024. Március 22. / 13:07


Mindennek ideje van – Elstartolt a PurimFeszt 

Aki eljött Kováts Kriszta színésznő-énekesnő Biblia Show című koncertjére tegnap este a Rumbach-zsinagógába, az nemcsak a művésznő kivételesen míves és kifejező hangjában gyönyörködhetett, hanem a zsinagóga terét csodálatosan betöltő zenekari hangzásban is. Remekül indult a PurimFeszt!

A fesztivált Bíró Eszter, a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) művészeti vezetője nyitotta meg, kiemelve a kevés örömünnep egyikét, a Purim jelentőségét, amelynek története szerint Eszter királyné a saját sorsát háttérbe szorítva kiáll népéért és a jó győzedelmeskedik a gonosz felett.

Wolf Péter érzékeny zongorajátéka megtelítette lélekkel a zsinagóga színes falait, míg a csellónál Faludi Judit, valamint a hegedűnél, ütőhangszereknél és énekben is közreműködő Keönch László olyan profizmussal és mélységgel muzsikált, ami nagyon ritka.

DSC00577.JPG

Kováts Kriszta nemcsak énekes, de színész is, aki bibliai történetekkel fűzte össze Fábri Péter igényes dalszövegeit remek előadásban. Mózes, Bábel tornya, a nő teremtése, Ábrahám, Szodoma és Gomora, Salamon király, József és a fáraó – e bibliai személyek és események olyan alapigazságokat villantottak fel, amelyek tanulsággal bírnak a ma embere számára is. 

Humor, purimi vidámság, de szenvedés és szenvedély is jellemezte a dalokat a koncerten. A témák között megjelent a hűség, az akadályok leküzdésének nehézsége, a jövőtől való félelem, a szerelem elvesztése. A bibliai sorok ebben a szakrális térben egészen különleges hangsúlyt kaptak.

Mindennek ideje van és mindennek ideje lesz. Ezzel az univerzális tanulsággal búcsúzott az énekesnő megénekeltetve a közönséget. (A Mindennek ideje van a Biblia Show egyik különleges dala.)

Szeretettel várunk mindenkit a PurimFeszt következő programjaira is! Szombat este MegaPurim a Goldmark teremben, vasárnap délelőtt Megila-olvasás és purimi kórustalálkozó a Sirim (Lauder Iskola), a Scheiber iskola és a Bálint Ház kórusaival. Vasárnap este Behumi Dóri, Kozma Orsi és Váczi Eszter koncertje Fenyő Iván közreműködésével, végül március 27-én Tóbiás, a tejesember a Gólem Színházban!

Fotók: Gerő Hanna

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek