Schneider Andor öröksége – megemlékezés a XVI. kerületben

2024. Május 26. / 17:55


Schneider Andor öröksége – megemlékezés a XVI. kerületben

A XVI. kerület egyik városrészeként Budapesthez csatolt  Árpádföld kialakításában kulcsszerepet játszott Schneider Andorra és családjára emlékeznek a Kertvárosi Helytörténeti és Emlékezet Központban május 29-én, jövő szerdán délután 5 órától. A rendezvényt Kovács Péter polgármester nyitja meg, a megemlékezés előadója Goldberger Tamás.

A 19. század végén alakult ki az akkor még csömöri Puszta-Szent-Mihályon két családi házas lakóterület: előbb 1896-ban az Anna-telep, majd mellette egy évre rá az Árpád-telep (nevét a millenium emlékére kapta). 

Holokauszt80_Schneider_edm.jpg

A korabeli sajtó kultúrpalotának hívta a Schneider Andor által saját pénzen Árpádföldnek épített 200 férőhelyes, színházteremmel, színpaddal, díszlet- és kelléktárral, zenekari helyiséggel, öltözőkkel, ruhatárral, pénztárral, büfével, olvasóteremmel, nyári helyiséggel rendelkező épületet, amelyben a kaszinó helyiségei, társalgók, üzlethelyiségek, rendőrszoba és gondnoklakás is volt.

Az Árpádföld fejlődésben meghatározó szerepet betöltő Schneider Andor mai kifejezéssel élve tudatos településfejlesztést végzett: utcákat nyitott, addig nélkülözött üzleteket, egy-két szobás házak sorát építette fel és méltányos áron, kedvezményes hitelekkel értékesítette. 

 „A vevő 10%-ot fizet, a többit könnyű törlesztéssel faragja le, vagy bármikor stornó díj nélkül kiegyenlítheti az egész hátralékot” – írja a Rákos Vidéke 1927. júl. 8-án.  (Forrás: Kovács Sándorné, Helyi Hírek).

Schneider Andor örökségére, családja tevékenységére emlékeznek azon a rendezvényen, amelyet a Kertvárosi Helytörténeti és Emlékezet Központban tartanak május 29-én, jövő szerdán délután 5 órától. 

***

A rendezvény támogatói: Budapesti Zsidó Hitközség, Magyarországi Hitközségek Szövetsége, Mazsök, a Miniszterelnökség, Bethlen Gábor Alapítvány

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek