Ma volna 65 éves Leia hercegnő, az igazságkereső lázadó

2021. Október 21. / 11:27


Ma volna 65 éves Leia hercegnő, az igazságkereső lázadó

Carrie Fisher amerikai színésznő – pontosabban ahogyan az egész világ ismeri a hetvenes évek vége óta: Leia hercegnő – 1956. október 21-én született, így hát ma töltené be 65. életévét. Az apai felmenői oroszországi zsidók voltak, s habár Carrie Fisher nem volt vallásos, az élete vége felé elkezdett zsinagógába járni, s egyre erősebben foglalkoztatták zsidó gyökerei. Mindössze 60 évesen halt meg 2016-ban.


Leia hercegnő zsidó származására nagyon büszkék vagyunk, elvégre ő alakította a popkulturális ikonokká lett Skywalker-testvérek egyikét a Star Wars univerzumban. Mint a 60. születésnapjára írott köszöntőnkben írtuk: a gigantikus mese centrumában egy fiatal zsidó szerelmespár áll, Han Solo kapitány, vagyis az anyai ágon zsidó Harrison Ford és Leia hercegnő, az apai ágon zsidó Carrie Fisher.

star-wars-han-leia.jpg

Abban a bizonyos messzi, messzi távoli galaxisban csodáltuk meg őket, ami egyébként nincs is olyan messze tőlünk, hiszen ez a modern eposz a maga jó és rossz és ellentmondásos hőseivel éppenhogy a mi világunkban játszódik. Járnak köztünk a mindennapokban Luke Skywalkerek, Leia hercegnők, Han Solo kapitányok és Darth Vaderek, s talán azért nem ismerjük fel őket, mert emberi arcot viselnek maszk gyanánt. 

Talán ezért is volt és van akkora sikere a George Lucas által megálmodott és filmre vitt világnak, mert könnyedén képesek voltunk azonosulni a mesebeli hősökkel, hiszen éppen ez az azonosulás az efféle világteremtő eposzok lényege évezredek óta: mintát és modellt adni a valós életre.

Carrie Fisher is ilyen minta volt. Bölcs és szeretnivaló, bátor és elvhű, lázadó és igazságkereső szerepet kapott az univerzumban. Nagyon szerettük érte. S milyen szimbolikus, hogy a halál éppen egy repülőúton ért a nyomába! 

Ő, aki a filmjeiben ide-oda röpködött a csillagok és bolygók között, öt évvel ezelőtt éppen egy hosszú repülőúton lett rosszul, fönn, a levegőben, közel az űrhöz, ahonnan szerepe révén elhíresült.

Emlékéből fakadjon áldás.

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek

Megemlékezések
Raoul Wallenberg emléktáblát avattak a Józsefvárosban
Mazsihisz hírek
Finn delegáció a Mazsihisz elnökénél
2021. Október 11. / 12:32

Finn delegáció a Mazsihisz elnökénél

Kommentek