Ma 130 éve született Lukács Pál, az egyetlen Oscar-díjas magyar színész

2024. Május 26. / 11:37


Ma 130 éve született Lukács Pál, az egyetlen Oscar-díjas magyar színész

A Munkácsi Pál néven Budapesten 1894. május 26-án  zsidó családban született Lukács Pál Hollywoodban Paul Lukas néven futott be óriási karriert, amelynek csúcsa az Oscar-díj volt a Watch on the Rhine (Őrség a Rajnán) főszerepéért. A legnagyobb filmes elismerést 1944-ben, a 16. Oscar-gálán kapta meg, s meglehetősen nagy dolog volt, hogy abban az évben éppen ő lett a győztes. Akkor ugyanis a jelöltek között volt Humphrey Bogart is, a Casablanca főszereplője...

Lukács Pál édesanyját Schneckendorf Máriának, szabómester édesapját pedig Steckermann Adolfnak hívták, amit csak az egri zsidóság történetében jártas olvasók kedvéért jegyzünk meg, Steckermann Adolf ugyanis (aki 1885-ben vette föl a Munkácsi nevet) Egerben vitt műhelyt. A szabómester korán meghalt: ekkor a fia még csak 9 éves. Így kerül Munkácsi Pál új családba, és a nevelőapja, Lukács János neve után lett belőle Lukács Pál, majd később: Paul Lukas. 

A színész Európában már az 1920-as években ismert volt, hiszen Berlinben együtt dolgozott többek között Max Reinhardttal, Bécsben pedig Korda Sándorral

1927-ben került Hollywoodba, ahová a Paramount tulajdonosa, Adolph Zukor hívta meg forgatni. Mivel képes volt a némafilmről a hangosfilmre váltani, a karrierje nem szakadt meg az új vívmány miatt, sőt felfelé ívelt: 1938-ban már Alfred Hithcock A londoni randevú című filmjében szerepelt, és játszott együtt Errol Flynnel, Kirk Douglasszel is. 

1944-ben az Őrség a Rajnán című alkotás főszerepéért kapta meg a legjobb férfi főszereplőnek járó díjat. A jelöltek között volt Humphrey Bogart és Gary Cooper is.

Jóképű volt, imádták a nők. Legnagyobb szerelme Benes Gizella (Daisy) volt, akit 1926-ban ismert meg, s akivel 1962-ig élt együtt. A felesége szívbetegségben halt meg, s habár a színészt megviselte a gyász, később újra megnősült: a második feleségét Annette M. Driesensnek hívták. Vele utazott el 1971-ben egy marokkói pihenésre, ám a felesége szervezete nem bírja a hőséget, meghal a hotelben, mire Munkácsi Pál szíve szó szerint megszakad: a felesége halála után egy nappal összeesik és meghal. 

Lukács Pál és Benes Daisy gyönyörű szerelme is szerepel Cserna-Szabó András Családom és egyéb hullafajták című novellájában, amely Az utolsó magyarok, nemrég megjelent kötetben olvasható. S hogy ebben a novellában miért foglalkozik velük is az író? Mert Benes Daisy egy bizonyos Benes Pálnak volt a lánya, ez a Benes Pál pedig az író egyik ükmamájának volt a testvére. 

A világ: kicsi. Cserébe jól megírható. 

Fotó: Oscars.org

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek