Ma 115 éve született Radnóti Miklós

2024. Május 05. / 09:48


Ma 115 éve született Radnóti Miklós

Radnóti Miklós! Ezt a nevet mindig felkiáltójellel kellene leírni magyarul, ennek a magyar zsidó keresztény költőnek az anyanyelvén, akit azért öltek meg, mert zsidónak született. Radnóti Miklós! Örök mementó az ő halála, amely arra emlékeztet minket, hogy az ember hiába nevezte el magát homo sapiensnek, azaz bölcs embernek – a benne szunnyadó állati ösztönöket nem sikerült legyőznie.

Ma 115 éve, 1909. május 5-én született Radnóti Miklós, a XX. századi magyar líra klasszikusa, aki bűntelen, ártatlan, kedves és jóravaló ember volt – s mégis meg kellett halnia, mert zsidóként látta meg a napvilágot. Azt a napvilágot, amely kora ifjúságától fogva beborult fölötte: a béke megénekelt égi sátra nem nyújtott neki menedéket. 

Magyarok okozták a vesztét, éppen neki, aki páratlanul gyönyörű, s egyben fájdalmas versekkel gazdagította a magyar irodalmat. Mi a magyar? Tették föl a kérdést Radnóti kortársai, s ha erre 1944-ben felelni kellett volna, akkor bizonnyal azt mondtuk volna: megveszett társadalomban élő ember a magyar. A megveszett és magából kivetkőzött társadalom többsége (tisztelet a kivételnek) közönyösen és embertelenül elfordult a társadalomból kirekesztett zsidóktól. Nem mutatkozott társadalmi szolidaritás, sőt, meglehetősen sokan azonosultak a gyilkosok céljaival: ,,megtisztítani" Magyarországot a zsidóktól. Már a szó maga elborzasztó, hiszen megtisztítani csak azt lehet, ami koszos...

Fájdalmas ma Radnóti Miklós születésére emlékezni, hiszen ma is háború dúl Európában, és ma újra fellángolt az antiszemitizmus parazsa. Izrael-ellenességbe és palesztinpártiságba csomagolva az elmúlt évtizedek legnagyobb antiszemita megmozdulásai zajlanak  szerte a nyugati világban. 

Oly korban élünk mi e Földön, mikor az ember úgy elaljasul... De ne folytassuk a Radnóti-parafrázist, mert belesajdul a szívünk. 

Inkább emlékezzünk Radnóti Miklósra, erre a bűntelen, ártatlan, kedves és jóravaló emberre, a magyar költészet egyik legnagyobb alakjára! Emlékezzünk és soha ne feledjük: el kell mesélnünk gyermekeinknek, ami vele és több millió meggyilkolt társával történt. S idézzünk közben Radnóti Miklós mesterműveiből. Van mit bőven, hiszen ő a halál árnyékának völgyében járva is verseket írt – magyarul. 

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek