Egy kő, egy név, egy emlékezet – A holokauszt áldozataira emlékeztek Bonyhádon

2022. Április 24. / 20:02


Egy kő, egy név, egy emlékezet – A holokauszt áldozataira emlékeztek Bonyhádon

– A magyar társadalom máig nem heverte ki a holokauszt emlékét! – jelentette ki Szabó Tibor Bonyhádon vasárnap, a Holokauszt Magyarországi Áldozatainak Emléknapja alkalmából tartott programon. Bonyhád alpolgármestere hozzátette: „a deportálás során a zsidókat, Bonyhád teljes lakosságának 15 százalékát hurcolták el lakhelyéről.”

– Ma rájuk is emlékezünk, amikor a Magyar Zsidó Kulturális Egyesület (MAZSIKE) kezdeményezését támogatva 9 darab botlatókövet (járdába süllyesztett bronzplakettet) helyezünk el olyan házak elé, amelyek a legutolsó szabadon választott lakhelyei voltak azoknak a bonyhádi zsidó embereknek, akiket 1944-ben koncentrációs táborokba hurcoltak.

Emlékezzünk főhajtással Schwarz Lajosra, Berde Mózesre, Kohn Fannira, Engelmann (Bresnitz) Ninára, Vidor Leóra, Berde Margitra, Vidor Mariannára, Vidor Juditra, Fischer Máriára és mindazokra a deportált, munkaszolgálatban vagy haláltáborokban elpusztított honfitársainkra, akiknek nem lehet sírjuk, végső nyughelyük ezen a földön! – emelte ki Szabó Tibor.

A neológ zsinagógában, majd a Rákóczi, József, Perczel és Alkotmány utcában zajlott programon Potápi Árpád János nemzetpolitikáért felelős államtitkár, a térség országgyűlési képviselője, valamint Kirschner Péter, a MAZSIKE elnöke is szólt a hallgatósághoz, mindketten az emlékezés fontosságát hangsúlyozva. (Forrás: Tolna megyei hírportál)

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek

Kommentek