Dr. Nógrádi Péter: Az Élet Menete Anyák napján

2024. Május 06. / 10:44


Dr. Nógrádi Péter: Az Élet Menete Anyák napján

– Az Igaz Emberek a gyűlölet ellenében mentették zsidó honfitársaikat emberséggel és a szolidaritással. Rajtunk, szülőkön, apákon és anyákon múlik, hogy emberségre vagy gyűlöletre neveljük-e gyermekeinket – hívja fel a figyelmet az Élet Menete és az Anyák napja alkalmából a honlapunknak küldött írásában dr. Nógrádi Péter, a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) alelnöke. 

Anyámnak kilenc testvére volt, ő két húgával együtt élte túl Auschwitzot. Szüleit – nagyapámat és nagyanyámat – sohasem ismertem, mert őket nyolcvan évvel ezelőtt a magyar csendőrök marhavagonokba zárva Auschwitzba deportálták, ahol meggyilkolták őket. Anyám a karjára tetovált számmal, és a holokauszt lelkébe égetett borzalmaival, szülei és testvérei tragédiájának az emlékével élte le egész életét.

Budapesten a fejemen horgolt kipával, tizennégy éves fimmal összekapaszkodva anyám emlékére menetelünk az Élet Menetén, Anyák napján.

Minden holokauszt-áldozatnak, túlélőnek és meggyilkoltnak volt anyja. Minden gyilkosnak, cinkosnak és néma szemlélődőnek volt anyja.
Minden Igaz Embernek volt anyja.
Édesanyja, aki megszülte, szoptatta és gyógyította, amikor beteg volt, és volt apja is, aki becézte, nevelte, gondoskodott róla.

A fiam azt kérdezi: hogyan történhetett meg a holokauszt nyolcvan éve?

Azt kérdezem: hogyan történhetett meg 2023. október 7-én, hogy Izraelben gyermekeket, nőket és férfiakat, öregeket és fiatalokat gyilkoltak meg, bántalmaztak, erőszakoltak meg, raboltak el és tartanak túszként Gázában azóta is mind a mai napig?

A nácik „végső megoldása” és a terroristák „a folyótól a tengerig” tartó Palesztinája az antiszemitizmus szinonimái. A fasiszták antiszemitizmusa és a terroristák anticionizmusa torz és hamis hiedelmekből és álságos, alantas vágyakból, fanatizmusból ered. Ami a közös bennük: a féktelen, kíméletlen és embertelen gyűlölet.

Az Igaz Emberek a gyűlölet ellenében mentették zsidó honfitársaikat emberséggel és a szolidaritással.

Rajtunk, szülőkön, apákon és anyákon múlik, hogy emberségre vagy gyűlöletre neveljük-e gyermekeinket. Az Élete Menete a Szolidaritás Menete, az Összefogás Menete, a Megemlékezés és a Tanulás Menete.

Dr. Nógrádi Péter
a Mazsihisz alelnöke

(Illusztráció: Verő Tamás főrabbi fújja a sófárt az Élet menetén a Blaha Lujza téren. Fotó: MTI/Lakatos Péter)

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek

Élet + forma
A magyar fociról zsidó szemszögből
2024. Június 24. / 17:35

A magyar fociról zsidó szemszögből

Élet + forma
Múzeumok Éjszakája: Ezrek a csillagfényes programjainkon