Izrael-imádó és kritikus cionista – 80 éves lett a világhírű karmester Zubin Mehta

2016. Május 01. / 19:19


Izrael-imádó és kritikus cionista – 80 éves lett a világhírű karmester Zubin Mehta

Univerzális kisebbségi, örökös tiszteletbeli zsidó, lelkes Izrael-imádó és kritikus cionista. Izrael kultúrtörténetek kitörölhetetlen része az indiai eredetű, perzsa karmester: Zubin Mehta pénteken lett nyolcvanéves, írásunkkal őt köszöntjük.


Perzsa családban születik Bombayben, hegedűs és karmester édesapja a város első szimfonikus zenekarának alapítója.

“Mi vagyunk India zsidói, a perzsák, akik nem asszimilálódtak” – így magyarázta egy ízben a nagy karmester kötődését a zsidó néphez és Izraelhez.

Bár eleinte úgy képzelte, orvos lesz, tizennyolc évesen végül Bécsbe ment zenét tanulni, itt találkozott Claudio Abbado mellett életre szóló barátjával, Daniel Barenboimmal, a világhírű izraeli zongoristával is.

Nemzetközi karmesterverseny győzetéseként kezdett dolgozni 22 évesen a liverpooli filharmonikusoknál, 25 évesen a Los Angeles-i filharmonikusok karmesterévé nevezik ki. Magyar zsidó vonatkozás, hogy a zenekar zeneigazgatója, Sir George Solti, vagyis Solti György, akivel nem egyeztettek erről a lépésről, lemond Mehta kinevezése miatt. A következő évben maga Mehta lép a helyére, 16 évig tölti be a Solti által otthagyott pozíciót.

A New York-I Filharmonikusoknál folytatja vezető karmesterként és zeneigazgatóként 13 éven keresztül: ezt a rekordot sem azelőtt, sem azóta nem döntötte meg senki a zenekarnál.

Először 1961-ben, 25 évesen vezényli az Izraeli Filharmonikus Zenekart, az utolsó pillanatban ugrik be a beteg Eugene Ormándy, vagyis – újabb magyar-zsidó vonatkozás – a két Grammy-díjjal is elismert magyar zsidó karmester, Ormándy Jenő helyett.

Az előadás után a koncertmester – látva a nagy sikert - könnyedén odaszólt Mehtának: “Biztos vagyok benne, hogy együtt maradunk a következő 25 évben”. Kishitű volt. Immár 55 éve annak, hogy Zubin Mehta - az akkor 25 éves beugró, aki most lett 80 – nem hagyta el az Izraeli Filharmonikusokat.

Az is sokat segített visszaemlékezései szerint, amikor Barenboim barátjával sétáltak Tel-Aviv utcáin és a nyüzsgésből és a zsivajból megértette, hogy ez a hely épp olyan, mint India.

1969-ben zenei tanácsadóvá, 1977-ben zeneigazgatóvá, 1981-ben pedig örökös zenei igazgatóvá nevezték ki. Több mint másfél ezer koncertet adtak már együtt az Izraeli Filharmonikusokkal.

A hatnapos háború kitörésekor éppen nem volt Izraelben, ezért az utolsó géppel gyorsan odautazott: a háború napjait végig próbálták, és amikor véget ért, megtartották győzelmi koncertjüket.

A frissen visszafoglalt Siratófalnál Mehta volt Daniel Barenboim és Jacqueline du Prét esküvői tanúja még abban az évben: kénytelenek voltak becsapni az ortodox rabbit, mivel Mehta – bármilyen meglepő is ez – nem zsidó.

Az Öböl-háborút is Izraelben csinálta végig, minden nap játszottak, miközben Száddám Husszein Scud-rakétái hullottak az országra.

“Bármi történik, mi játszunk. Szüksége van ennek az országnak a zenére”, mondta.

Wagnert azonban nem játszott az Izraeli Filharmonikusokkal. Egy ízben azt mondta, hogy addig, amíg élnek olyanok, akiknek a karján ott van az auschwitzi tetoválás, addig nem lehet.

A 80 éves Mehta egyidős zenekarával, az Izraeli Filharmonikusokkal. Munkájáért és Izrael iránti elkötelezettségéért 1991-ben Izrael-díjban részesült, Tel-Aviv díszpolgára.

Mehta Izraelért rajong, Benjamin Netanjahuért kevésbé. Szerinte azoknak a pénzeknek egy részét, amelyek a vitatott területeken terjeszkedő telepekre mennek, nyugodtan lehetne a zenére fordítani. Zenetanulási programot is indított hét éve arab-izraeli fiatalok számára és úgy tartja, a zenekar nagy rajongója, Simon Peresz volt mindeddig az utolsó nagy államférfi Izraelben.

A bojkott kísérleteket ugyanakkor élesen ellenzi. Ostobaság szerinte bojkottálni egy zenekart, mivel a zene éppen az, ami egyesít.

Tényleg mélyen hiszi, hogy a zene segít, vigasztal és összeköt: ott volt az elpusztított Szarajevóban 1994-ben Mozart Requiemjét vezényelni a meggyilkoltak emlékére és Buchenwald mellett is ő dirigálta 1999-ben az Izraeli Filharmonikusokat és a Bajor Állami Zenekart.

Az Egyesült Államokban él (itt tölti Föld körüli utazásai során aránylag a legtöbb időt), de máig megőrizte indiai állampolgárságát is és több hónapot tölt minden évben Izraelben is.

“Az évek során szeretetem és csodálatom Izrael népe iránt, irántuk érzett szolidaritásom csak nőtt. Folyton megköszönik nekem, amit Izraelért tettem, pedig Izrael tízszeresen adta vissza nekem mindazt, amit az országnak nyújtani tudtam”, mondta egy alkalommal Mehta, Izrael 80 éves, nagy barátja.

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek

Megemlékezések
Gyász: Meghalt Kántor Péter költő
2021. Július 21. / 23:33

Gyász: Meghalt Kántor Péter költő

Kommentek