Ma kezdődik az Ünnepi Könyvhét, menjünk, olvassunk, dedikáltassunk!

2021. Szeptember 02. / 14:02


Ma kezdődik az Ünnepi Könyvhét, menjünk, olvassunk, dedikáltassunk!

Szerző: Kácsor Zsolt

A vírusjárvány miatt június elejéről szeptember elejére tolódott el a 92. Ünnepi Könyvhét, amely rengeteg izgalmas és friss olvasnivalóval várja a közönséget szeptember 2-5 között. Összeállításunkban új könyveket ajánlunk önöknek, s felhívjuk figyelmüket néhány dedikálási időpontra is. Listánk nem teljes, folyamatosan frissül.


GÁBOR GYÖRGY: A TÖRTÉNELEM TEKINTETE

Idén új kötettel jelentkezett Gábor György filozófus, vallástörténész, az Országos Rabbiképző – Zsidó Egyetem (OR-ZSE) oktatója, művének címe: A történelem tekintete. A Typotex kiadásában megjelent könyvében a professzor a történelemelmélet, valamint a zsidóság és a kereszténység kapcsolatának kérdéseit vizsgálja azok sokrétű, változatos, a tudomány és a művészetek terén egyaránt nyomon követhető összefüggéseiben. 

Mint írja: „Komplex, összetett részkutatás mindez, ahol a történésznek és az eszmetörténésznek nemcsak arra kell koncentrálnia, ami volt, hanem arra is, ami – legalábbis az eszmék, vágyak és képzetek ideáiban – lehetett volna. […] A zsidóság és a kereszténység két évezredes viszonyát nem csupán saját vallási-teológiai, továbbá ideológiai és politikai vagy éppen valláson és politikán »túli«, vagyis a fajelmélet »természetadta«, »örök« jellege határozta meg, hanem […] az egymásra pillantás reflexivitása, elfogadás és elutasítás, befogadás és kitaszítás, tisztelet és gyűlölködés, tolerancia és gyilkos intolerancia, vagyis a két évezredes egész számtalan részpozíciója. Miközben az »alapelbeszélés« részben közös, egészében pedig európai kultúránk megtartója, fenntartója, megőrzője és továbbörökítője.”

MEZEI MÁRK: ZSIDÓ TEMETÉS

Új regénnyel van jelen az idei könyvhéten Mezei Márk író is, akinek a Zsidó temetés című könyve az 1980-as évek Magyarországán játszódik. Részlet a Kalligram Kiadónál megjelent mű ajánlójából: 

„1987. augusztus 20. Koszos, kihalt nyári utcák, üres hűtőpultok, műbőr puffok, a presszók asztalain üveglapok alá szorított csipketerítők. Farmernadrág és csavaros fagyi, flipper és majmos Nintendó; a tévében már a Petrocelli megy, de a tisztavatáson még az ideiglenesen hazánkban állomásozó szovjet déli hadseregcsoport parancsnoka a díszvendég. Haldoklik a szocialista rendszer és vele együtt Davidovics László, a tengizi Magyarvárost megjárt vendégmunkás. Vajon el tud búcsúzni apa és fia, vagy újra elnémítják őket a kibeszéletlen titkaik? Kinek van joga dönteni a végakarat nélkül eltávozott apa temetéséről, az ateista gyereknek vagy a vallásos fivérnek?”

RUBIN ESZTER: MINEK SZENVED, AKI NEM BÍRJA

Ugyancsak a Kalligram adta ki Rubin Eszter író új regényét, amelynek címe: Minek szenved, aki nem bírja. A kiadó ajánlója következik:

„Pető Hanga tehetséges grafikus, sikeres tervezőcégnél dolgozik. Férje meglepetésül Balira viszi az első házassági évfordulójukon. Amikor azonban az őserdőben anafilaxiás sokkot kap, amit csak kis híján sikerül túlélnie, el kell gondolkodnia, hogy minden rendben van-e az életében. Annál is inkább, mert ettől kezdve elveszíti magától értetődő biztonságérzetét, önmagába vetett hitét. Sorra jönnek a bizarr tünetek, lassan mindenre és mindenkire allergiás lesz, ki kell költöznie a saját házából is, ahol épp most kezdték férjével új, közös életüket. Hanga lassan minden civilizációs ingerre súlyos testi tünetekkel reagál, nem tud enni, nem érintkezhet senkivel és semmivel. Egyedül van, bezárkózva egy kis faházba, a kertjük végében álló fehér törzsű nyírfák árnyékában. Mihez kezd ezzel az elidegenedéssel és peremre szorultsággal valaki? Van-e visszaút a mindennapi emberi kapcsolódásokba?”

AJÁNLATAINK A BUDAPESTI VÖRÖSMARTY TÉRI DEDIKÁLÁSOK KÖZÜL:

Gábor György:
szombat, 17 óra, Typotex Kiadó
Komoróczy Géza:
szombat, 15 óra, Ab Ovo Kiadó
vasárnap, 13 óra, Magvető
Kőbányai János:
szombat, 15 óra, Múlt és Jövő
vasárnap, 15 óra, Múlt és Jövő
Mezei Márk:
vasárnap, 11 óra, Kalligram Kiadó
Nógrádi Gergely:
vasárnap, 14 óra, Menő Könyvek
vasárnap, 17 óra, Jaffa Kiadó
Raj Ráchel:
szombat, 11 óra, BOOOK Kiadó
Rubin Eszter:
vasárnap, 14 óra, Kalligram

FELHÍVJUK HITTESTVÉREINK FIGYELMÉT, HOGY A FÖNTI IDŐPONTOK NÉMELYIKE A SZOMBAT SZENT ÜNNEPÉRE ESIK, KÉRJÜK, KÖNYVHETI PROGRAMJAIK SZERVEZÉSEKOR EZT VEGYÉK FIGYELEMBE. EZEN A HÉTEN A SZOMBAT SZEPTEMBER 3-ÁN, PÉNTEKEN 19 ÓRA 2 PERCKOR JÖN BE, MAJD SZEPTEMBER 4-ÉN, SZOMBATON 20 ÓRA 6 PERCKOR MEGY KI. 

(Címlapkép: a budapesti Vörösmarty tér könyvhét idején. Forrás: a 92. Ünnepi Könyvhét hivatalos honlapja)

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek

Zsidó világ
Binjomin rabbi a sorsvetés (purim) mélyebb jelentőségéről
Zsidó világ
Darvas főrabbi: Kívül-belül kiváló
2024. Február 15. / 12:23

Darvas főrabbi: Kívül-belül kiváló