Így látott minket Ferenc pápa – és így láttuk Ferenc pápát mi

2021. Szeptember 23. / 08:10


Így látott minket Ferenc pápa – és így láttuk Ferenc pápát mi

Szerző: Kácsor Zsolt

A remény útjának, valamint Európa gyökereihez való visszatérésnek nevezte budapesti és szlovákiai látogatását Ferenc pápa, aki a szerdai első általános audienciáján beszélt itteni benyomásairól. Mi pedig magyar zsidó vezetőket kérdeztünk arról, hogy az ő szemükkel milyen volt a történelminek tekinthető találkozó, és megtudtuk azt is: miért nem voltak ott a pápa látogatásán az EMIH és a MAOIH képviselői.


A hívőkkel teli vatikáni audiencia-teremben mondott beszédében Ferenc pápa tegnap kijelentette: az Evangélium képviselte reményt látta viszont Budapesten, ahol az 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus (NEK) zárómiséjét mutatta be, majd Szlovákiában tett látogatást. Megjegyezte, hogy a katolikus, továbbá más keresztény egyházak és a zsidó közösség képviselőivel tartott közös találkozók a remény erejét bizonyították – írta tudósításában a Magyar Távirati Iroda (MTI).

A magyarországi zsidó szervezetek számára is bizonyára hosszú ideig emlékezetes marad a találkozó, hiszen Ferenc pápa a rövid, alig fél napig tartó budapesti látogatása során a Szépművészeti Múzeum márványtermében fogadta a Magyarországi Egyházak Ökumenikus Tanácsának és a magyar zsidó közösségeknek a képviselőit. 

Heisler_Andra_s-Ferenc_pa_pa_Budapesten-MTI_fit_800x10000 (1).jpgFerenc pápa fogadja Heisler Andrást. Fotó: MTI/Máthé Zoltán

A magyar neológ felekezetet Heisler András, a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) elnöke és Radnóti Zoltán főrabbi képviselte. A Mazsihisz nevében az elnökön kívül eredetileg Frölich Róbert országos főrabbi lett volna ott, de ő a rendezvény előtti napokban sajnos kórházba került. Ez volt az oka annak, hogy a teljes neológ zsidóság üzenetét, amelyet Frölich Róbert írt, Radnóti főrabbi adta át Ferenc pápának. A magyar zsidó reformközösségek részéről a Szim Salomtól Guba Gergely, míg a Bét Orimtól Kálmán Gábor találkozhatott a katolikus egyházfővel. (Az eseményről szóló írásunkat IDE KATTINTVA olvashatják.)

S hogy milyen érzés volt a pápával, azaz a világ egyik legbefolyásosabb emberével személyesen találkozni? Nos, Heisler Andrásnak már nem ez volt az első találkozása vele. Honlapunk érdeklődésére a Mazsihisz elnöke azt mondta:

– Harmadszor volt lehetőségem Ferenc pápával személyesen találkozni. Minden találkozás előtt édesanyám szavai jutnak eszembe: „becsüld meg magad, fiam, te vagy az első a családban, aki pápával kezet fog”. 

Mint Heisler András fogalmazott, Ferenc pápa különleges egyéniség, és beszédeinek természetessége, nyitottsága a zsidó közösség felé olyan új hang az Egyházban, ami alapot ad az optimizmusra. Megtudtuk az elnöktől azt is, hogy a Szépművészetiben Ferenc pápa vajon miért ülve olvasta fel a magyar egyházi személyekhez szóló üdvözletét:

– Nézzék ezt el nekem, hisz’ öregember vagyok, ezt mondta Ferenc pápa, de ő igazából olyan volt, mint egy fiatalember, aki a  világ gondjaira érzékenyen reagál. Zsidó és nem zsidó töltekezhetett belőle.

ferenc-pápa-ajándék-2.JPGA Ferenc pápának átadott ajándékunk

Kálmán Gábor, aki a Bét Orim képviseletében volt jelen, így elevenítette föl a múzeum márványcsarnokában történteket:

– Maga a találkozás ténye is egy toleranciára és elfogadásra irányuló szándék erősítését szolgálta és az érződött a hangulaton – mondta. – Mivel a pápa 84 éves, s nemrégiben egy komoly hasi műtéten esett át, a lépései ugyan nem ruganyosak, de a szeme csibészesen fiatal. Rendkívül intenzív a figyelme, gondosan követte a két egyházi felszólaló mondanivalóját és azokra spontán visszatért. A saját beszéde után kötetlenül beszélt egy-két mondatot mindenkivel, aki hozzáfáradt és nagyon barátságos volt. Betöltötte a teret személyisége.

Azzal kapcsolatban, hogy ő maga miről beszélt vele, Kálmán Gábor elmondta: Röviden vázoltam a reform zsidó egyházak küzdelmét és buzdítottam, hogy „keep up your good work, the World needs it". Erre megszorította a kezemet és megköszönte…

Mivel a Szépművészeti Múzeumban nem voltak jelen az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség (EMIH) és a Magyarországi Autonóm Orthodox Izraelita Hitközség (MAOIH) képviselői, megkérdeztük őket távolmaradásuk okairól. Nos, az okok röviden: EMIH egy megbetegedés miatt maradt távol, a MAOIH pedig amiatt, mert a szervezőktől nem érkezett meg időben az írásos meghívó. 

p1.jpgA Hősök terén fölállított kivetítőn a pápa és az egyházi vezetők találkozásán készült csoportkép látható (Fotó: KZS)

Az EMIH részéről kérdésünkre Kiss Orsolya, a szervezet kommunikációs vezetője válaszolt. Mint írta: „Köves Slomó vezető rabbi szeptember 11-én (szombat) éjjel belázasodott. Tekintettel a koronavírus negyedik hullámának valós veszélyére, felelős állampolgárként és hitéleti vezetőként mindaddig nem ment közösségbe, amíg meg nem kapta negatív koronavírus tesztjét. Ezért nem tudott részt venni a pápa zsidó szervezetekkel való találkozásán, és mivel a meghívás névre szólt, ilyen rövid idő alatt a helyettesítés sem volt megoldható”.

Megkeresésünkre a MAOIH vezetője, Deutsch Róbert írásban azt válaszolta: „hitközségünket Zeév Paskesz rabbi úr képviselte volna. Mivel péntek délig nem érkezett meghívó, ezt jeleztük a szervezőknek, akik elnézéskérések közepette ígérték, hogy még Shabbos előtt megkapjuk. Sajnos a meghívó nem érkezett meg, így Paskesz rabbi úr vasárnap reggel nem tudott a helyszínre menni”.

Természetesen megkerestük a szervezőket és a katolikus püspöki kart azzal a kérdésünkkel, hogy ortodox hittestvéreinknek miért nem küldtek meghívót, de válasz: nekünk sem érkezett. Még szerencse, hogy Ferenc pápa beszédesebb volt: az alábbiakban közöljük azt az MTI-tudósítást, amelyből fentebb már idéztünk.

Ferenc pápa „élettel teli gyökerekre” talált 

Ferenc pápa kijelentette: útjával Európa szívében tett imazarándoklatot, amely számára az európai gyökerekhez való visszatérést jelentette. Kifejtette, hogy látogatása helyszínein „élettel teli gyökerekre talált", miközben máshol az európai gyökereket „muzeális leletként őrzik, ideologizálva és eszközként használva tekintély vagy hatalom vezérelte érdekből". 

image0.jpegA természet játéka, avagy ökumenikus pillanatfelvétel Szentendréről

Az egyházfő kifejtette, látogatása során gyakran gondolt arra, miként álmodták meg az alapító atyák az Európai Uniót, amelyet – tette hozzá – biztosan nem „az ideológiai gyarmatosítás divatos ügynökségeként" képzeltek el. Hangsúlyozta, hogy az európai kontinensen Isten jelenlétét a mindennapokban a fogyasztás „hígítja fel", és a régi és új ideológiákból álló egyforma gondolkodás köde fedi be. Emlékeztetett azokra, akik a legnehezebb időkben a hit és a keresztény élet gyökereit képviselték, közöttük Mindszenty József bíboros és az eperjesi görög-katolikus püspök Gojdics Péter Pál nevét említve.

Ferenc pápa kiemelte a pozsonyi roma közösséggel tartott találkozót, hangoztatva, hogy a roma testvéreket be kell fogadni. Hozzátette, hogy miközben Nyugat-Európát a demográfiai tél uralja, a látogatása során érintett országokban „virágzást látott, fiatal párokkal és gyerekekkel". (MTI)

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek

Izrael
A Kisfiú és a szegénység
2021. Október 08. / 12:10

A Kisfiú és a szegénység

Mindent az ünnepről
Izraelben föltártak egy erődöt, amely a makkabeusok győzelmét hirdeti

Kommentek