Az Európai Unió válaszlépése a Hamász által jelentett fenyegetésre

2024. Január 16. / 21:43


Az Európai Unió válaszlépése a Hamász által jelentett fenyegetésre

Az Európai Unió TanácsaHamász iszlamista palesztin terrorszervezet gázai vezetőjét, Jahja esz-Szinvárt felvette a terrorizmus elleni küzdelmet szolgáló szankciós jegyzékbe. „Ez a döntés az Európai Unió válaszlépése a Hamász által jelentett fenyegetésre és az Izraelben 2023. október 7-én elkövetett brutális és válogatás nélküli terrortámadásokra" – olvasható a tanács ma kiadott közleményében.

A szankciók – amelyek a keddi naptól kezdve hatályosak – a vagyoni eszközök befagyasztását, valamint pénzeszközöknek a jegyzékbe felvett két személy  rendelkezésére bocsátásának tilalmát foglalják magukban.  A Tanács a palesztin gázai vezetőn kívül ugyancsak kedden szankciós jegyzékbe vette Ahmed Khaled Müllert, a szomáliai al-Shabaab terrorszervezet egyik tagját. 

„A szankcionált személy részt vett harci műveletekben és terrorcselekményeket követett el az al-Shabaab nevében" – közölte a testület.    

A szóban forgó személyek szankciós jegyzékbe vétele megerősíti az EU eltökéltségét az Iszlám Állam és az al-Kaida terrorszervezetek és regionális társszervezeteik által jelentett folyamatos terrorfenyegetés elleni küzdelemben. 

Az EU továbbra is elkötelezett amellett, hogy határozottan fellépjen azokkal szemben, akik fenyegetik a nemzetközi békét és biztonságot azzal, hogy terrortámadásokat terveznek, finanszíroznak és követnek el, valamint terroristapropagandájukat terjesztik világszerte – hangsúlyozta sajtóközleményében a Tanács.

(MTI)

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek