Virtuális bejárás immár a pápai zsinagógában is

2022. Május 24. / 12:46


Virtuális bejárás immár a pápai zsinagógában is

A Mazsihisz és a 3 DIM csapata nyújt segítséget a Pápa és Környéke Zsidó Kulturális Hagyományőrző Egyesületnek ahhoz, hogy a legmodernebb technika felhasználásával háromdimenziós felvételek készüljenek a pápai zsinagógáról, hogy az virtuálisan is bejárható legyen. A kezdeményezés elindítója Horváth József, a Mazsihisz alelnöke volt.

A Pápa és Környéke Zsidó Kulturális Hagyományőrző Egyesület jó kapcsolatot ápol a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetségével, ennek köszönhetően a közelmúltban az egyesületet azzal a kezdeményezéssel kereste meg Horváth József, a Mazsihisz alelnöke, hogy a Szövetség és a 3 DIM csapatának segítségével virtuálisan is megtekinthetővé válhat a pápai zsinagóga – értesültünk a Pápa és vidéke című internetes oldal cikkéből. 

A pápai munkában részt vesz Tóth Péter, a 3 DIM alapítója és fényképésze, aki az említett orgánumnak elmondta: a Cödoko Alapítvány megbízásából már elvégezték több zsinagóga teljes körű belső fényképezését, így ezek a „virtuális épületek" már megtekinthetők a Mazsihisz honlapján

A Pápa és vidéke cikke teljes terjedelmében itt elérhető.

A pápai Petőfi utcában álló zsinagóga valaha Veszprém megye legnépesebb zsidó közösségének imaháza, Magyarország harmadik legnagyobb zsinagógája volt. Az építése (amelyhez gróf Esterházy Pál  is hozzájárult százezer téglával) 1844-ben kezdődött, 1846. szeptember 11-i átadásakor a zsinagógát Lőw Lipót rabbi magyar nyelven avatta fel. A második világháborúban a zsinagóga súlyos károkat szenvedett. Az épületet 1945-ben Eisenberg Akiba főrabbi és Lőwy Lázár főkántor újjáavatta, de a hitközség megfogyatkozott létszáma miatt az épület a világháború óta javarészt kihasználatlanul állt, egy időben bútorraktárnak használták. (Forrás: Wikipédia)


mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek